Schildklieroperatie in dagbehandeling

Als eerste ziekenhuis in Nederland biedt Reinier de Graaf patiënten de gelegenheid naar huis te vertrekken op de dag van hun gedeeltelijke schildklierverwijdering. Sinds deze mogelijkheid begin dit jaar werd gecreëerd, volgden ongeveer twee op de drie geopereerden dat scenario.

Reinier de Graaf heeft veel ervaring en expertise op het vlak van schildklieroperaties, die doorgaans neerkomen op een gedeeltelijke of volledige verwijdering. Jaarlijks melden zich in Delft ongeveer honderd patiënten voor een operatie. Dat zijn er drie tot vier keer zoveel als in het gemiddelde ziekenhuis.

Prima ervaringen

Chirurg Casper Smit: “We zagen al lange tijd dat een grote meerderheid van onze patiënten het kort na de operatie goed maakte. Ze hadden niet of nauwelijks klachten. Daarom vroegen we ons af waarom steevast iedere patiënt een nacht in het ziekenhuis zou moeten blijven. In Amerika hebben artsen en patiënten prima ervaringen opgedaan met dagbehandeling. Wij maken nu hetzelfde mee. Als een patiënt graag snel weer naar zijn vertrouwde omgeving vertrekt en wij dat verantwoord vinden, is een overnachting niet langer nodig. We houden de vinger aan de pols door de volgende dag te bellen met de vraag of alles goed gaat.”

Snee in de hals

Een chirurgische ingreep is één van de methoden binnen Reinier de Graaf om schildklierproblemen te verhelpen. Smit: “Soms volstaat medicatie. Een andere keer kan worden besloten tot radiotherapie. Als we overgaan tot chirurgie, maken we een snee van plusminus vier tot zes centimeter in een huidplooi of rimpel in de hals. Daardoor zie je er na een jaar doorgaans nagenoeg niets meer van.”

Multidisciplinair team

Schildklierpatiënten kunnen in Reinier de Graaf rekenen op de aandacht van een multidisciplinair team. Endocrinologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, pathologen en chirurgen bundelen de krachten. Samen met collega’s uit universitair medische centra werken zij aan nóg betere zorg voor deze patiëntencategorie in ons land.

Locaties

 • Reinier de Graafweg 5
  2625 AD Delft
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Middel Broekweg 2a
  2671 ME Naaldwijk
  (0174) 63 77 00
  Meer info
 • Fonteynenburghlaan 5
  2275 CX Voorburg
  (070) 340 11 00
  Meer info
 • Kiekendiefstraat 17
  2496 RP Den Haag
  (015) 270 68 00
  Meer info

@RdGziekenhuis