Reukstoornis vaak te verhelpen

Het is een wijdverbreide misvatting dat er tegen een reukstoornis niets is te doen en dat het geen nut heeft naar de dokter te gaan. Uit onderzoek bleek dat bij patiënten die absoluut niet zeiden te ruiken, er in 20% van de gevallen sprake was van behandelbare hyposmie. Reinier de Graaf heeft veel ervaring met de problematiek. Patiënten kunnen in het ziekenhuis een reuktest doen en worden behandeld.

 KNO-arts Dick Kooper heeft zich toegelegd op reukstoornissen. Hij zegt: “We spreken van zo’n stoornis als iemand heel slecht ruikt, niets ruikt of andere dingen ruikt dan waarvan sprake is. Een bekend voorbeeld van dat laatste is dat iemand vindt dat zijn eten naar ontlasting stinkt.”

Medicatie of operatie

Wie zich meldt in Reinier de Graaf, wordt gezien door Dick Kooper. Afhankelijk van het type reukstoornis besluit de KNO-arts tot laboratoriumonderzoek, een scanfoto of een reuktest om te zien wat precies de stoornis is. Kooper: “Daarna proberen we de diagnose te stellen. Er zijn verschillende oorzaken en we hebben dus ook verschillende behandelingen. Is een infectie de boosdoener? Dan kunnen ontstekingsremmers de oplossing zijn. Is de reukstoornis het gevolg van een trauma van het hoofd? Dan kan een operatie uitkomst bieden. Denk aan het rechtzetten van het tussenschot van de neus. Is een allergie de oorzaak? Dan krijgt de patiënt anti-allergiemiddelen.”

Training

Kooper vervolgt: “Bij mensen met MS of Alzheimer gaan we altijd na, of ze een reukstoornis hebben. Vaak gaat zo’n neurologische aandoening daarmee gepaard. Soms is reuktraining een goed idee. Twee maanden lang adem je dan dagelijks drie keer de geur in van rozen, kruidnagel, citroen en eucalyptus. Wetenschappers stellen dat het de reuk in dertig procent van de gevallen kan verbeteren.”

@RdGziekenhuis