Sjef Bulder, SEH-verpleegkundige

Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik ben sinds november 2011 in dienst van het Reinier de Graaf ziekenhuis als verpleegkundige op de spoedeisende hulp (SEH). Daarvoor was ik werkzaam op de IC in MCH Westeinde. Vorig jaar november ben ik tijdelijk gestopt als SEH-verpleegkundige om aan de slag te gaan bij de Ambulancedienst Amsterdam. Uiteindelijk bleek dit niets voor mij te zijn. Gelukkig werd ik weer met open armen ontvangen bij Reinier de Graaf en ben ik sinds afgelopen juni weer hier werkzaam.”

Wat is de rol van de afdeling waarop je werkt?
“Bij de SEH vangen we alle patiënten op die direct zorg nodig hebben. We stabiliseren ze en bepalen welke vervolgstappen nodig zijn voor verdere behandeling. Daarna sturen we ze voor hun vervolgbehandeling door naar andere afdelingen binnen het ziekenhuis. We werken in ploegendiensten, zodat de SEH 24 uur per dag open is. Er komen patiënten bij ons binnen met de meest diverse aandoeningen, variërend van botbreuken tot aandoeningen waarbij we moeten reanimeren. Ook verschilt de ernst van de situatie per patiënt. Daarom geven we elke patiënt bij binnenkomst een kleurcodering mee. Deze codering, ofwel triage, bepaalt de volgorde waarin we patiënten behandelen. Soms is de aandoening zo weinig bedreigend dat we patiënten doorsturen naar de huisarts. Soms is dat de huisartsenpost die direct naast de SEH zit, vandaar de benaming Spoedpost op de gevel van het ziekenhuis.”

Wat doe je zoal op een dag?
“In principe ben ik de hele dag bezig met het behandelen van patiënten, maar de drukte wisselt erg per dag. De ene dag loop ik me de benen uit het lijf, terwijl ik het de andere dag een stuk rustiger heb. Ik schat dat er per etmaal gemiddeld honderd patiënten bij ons binnenkomen. Overdag is het vaak iets rustiger dan ’s avonds, terwijl het ’s nachts heel wisselend is qua drukte. In de weekenden is het juist iets rustiger dan doordeweeks, maar komen er gemiddeld meer mensen binnen die een sportongeluk hebben gehad. Als SEH-verpleegkundige mag ik bij de behandeling van patiënten meer handelingen verrichten dan ‘reguliere’ verpleegkundigen. Denk daarbij aan een infuus prikken, bloed prikken en een hartfilmpje maken.”

Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?
“Op de SEH stabiliseren we acute patiënten. We maken patiënten beter die echt op dat moment direct zorg nodig hebben. We halen de spoed eraf en zorgen er daarmee voor dat de andere afdelingen in het ziekenhuis hun werk kunnen doen met de vervolgbehandeling.”

En wat is voor jou belangrijk in je werk?
“Ik vind het fijn dat ik direct iets kan doen voor mensen die hulp nodig hebben. Uiteindelijk is de arts op de SEH eindverantwoordelijk, maar als verpleegkundige kan ik meteen aan het werk zodra een patiënt binnenkomt. Om de juiste zorg te kunnen bieden, is het wel belangrijk dat ik bijscholing krijg, bijvoorbeeld over bepaalde ziektebeelden. Natuurlijk is het mijn eigen verantwoordelijkheid om hiervoor te zorgen, maar de bijsturing vanuit Reinier de Graaf zou wat mij betreft wat meer kunnen. Zeker omdat ik het als SEH-verpleegkundige al zo druk heb.”

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?
“Een tijd terug werd er bij ons een jonge meid binnengebracht met de ambulance. Ze had een longembolie en was eerst stabiel, maar glipte daarna weg. Vervolgens hebben we haar anderhalf uur lang gereanimeerd. Ze balanceerde op het randje van de dood. Net toen we dachten dat het geen zin meer had, is het toch gelukt om haar weer stabiel te krijgen en is ze uiteindelijk vrijwel volledig hersteld. In teamverband hebben we hier het onderste uit de kan gehaald.”

Als je Reinier de Graaf in een zin mocht samenvatten wat is dat dan?
“Een ziekenhuis waarin je met open armen ontvangen wordt en dat goed is voor patiënten en medewerkers. Ik ben echt trots op dit ziekenhuis.”