Rob Plas, vrijwilliger Reinier Shuttle

Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?
“Sinds afgelopen juni ben ik aan de slag gegaan als vrijwilliger bij de shuttledienst. Ik heb hiervoor bij diverse sociale diensten gewerkt en het UWV Werkbedrijf. In april van dit jaar ging ik met vervroegd pensioen en ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk, omdat ik het belangrijk vind om bezig te blijven. Naast mijn baan op de shuttle, doe ik ook vrijwilligerswerk bij Humanitas en op een kinderboerderij. Mijn vrijwilligersbaan bij Reinier de Graaf kwam ik op het spoor via de website.”

Wat is de rol van de afdeling waarop je werkt?
“Met onze gratis shuttledienst vervoeren we mensen vanaf de parkeerplaats naar de ingang van het ziekenhuis en weer terug. Dit doen we met twee shuttles, een soort van golfkarretjes. De afstand tussen de parkeerplaats en het ziekenhuis is niet zo groot, maar toch maken veel mensen er gebruik van. Zo rijden er veel ouderen mee en patiënten die kortademig zijn, maar ook mensen die bijvoorbeeld een been in het gips hebben, zwangere vrouwen of kinderen die het gewoon leuk vinden om op de shuttle te rijden. Voor dit werk moet je een rijbewijs hebben en is het belangrijk om klantvriendelijk te zijn en geduld te hebben. Juist de mensen die van de shuttles gebruikmaken, zijn niet altijd even snel.”

Wat doe je zoal op een dag?
“Ik werk doorgaans één ochtend in de week op de shuttledienst en draai dan een dienst van drie uur. Bij de ingang van het ziekenhuis pik ik mensen op die weer terug willen naar hun auto en op de parkeerplaats zelf haal ik mensen op die naar de ingang willen. Inmiddels heb ik al redelijk goed door welke mensen van de shuttle gebruik willen maken. Dan kan ik bijvoorbeeld al snel naar een auto toerijden waar een rollator wordt uitgehaald, zodat deze direct ingeklapt mee kan in de shuttle. Daarbij is het belangrijk om goed in de gaten te houden waar de andere shuttle zich bevindt, zodat er nooit twee wagens tegelijk bij de ingang of op de parkeerplaats staan. Het hangt een beetje van het weer af hoe druk het is. Als de zon schijnt, gaan toch meer mensen lopen dan wanneer het regent.”

Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?
“Ik hoor van veel mensen die meerijden dat ze tevreden zijn over de goede service die Reinier de Graaf biedt. Daar leveren wij met onze shuttledienst een belangrijke bijdrage aan. De ritjes duren maar kort, ongeveer drie minuten, maar ik merk dat mensen het sociale contact tijdens de rit belangrijk vinden. Zo kunnen ze even vertellen waarom ze een bezoek brengen aan het ziekenhuis of welke ingreep ze hebben ondergaan. Vooral als mensen alleen zijn, is het voor hen belangrijk om even hun verhaal te kunnen doen. Ik heb het gevoel dat dat enorm wordt gewaardeerd. Vrijwel iedereen die ik in mijn shuttle vervoer is dan ook enthousiast en positief over deze service.”

En wat is voor jou belangrijk in je werk?
“Ik vind het leuk om rond te rijden en om op deze manier lekker bezig te blijven. Ik zie niet veel van de binnenkant van het ziekenhuis, maar vind het juist fijn om buiten bezig te zijn. De waardering die ik krijg van de mensen die ik vervoer, is voor mij belangrijk. Ik haal daar veel voldoening uit.”

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?
“Alhoewel onze dienst volledig gratis is, willen sommige mensen me af en toe graag een fooi geven. Vooral ouderen willen me zo nu en dan vijftig cent of een euro toestoppen. Als vrijwilligers nemen we echter geen fooien aan, dus dit wijs ik dan ook af.”

Als je Reinier de Graaf in een zin mocht samenvatten wat is dat dan?
“Een modern, efficiënt en klantvriendelijk ziekenhuis. Dat is niet alleen mijn mening, maar hoor ik ook geregeld van patiënten die ik met mijn shuttle vervoer.”