Nadine Boogers, KNF-laborant

Ze voeren neurologische onderzoeken uit, maar wat dat precies inhoudt en wat daarbij komt kijken, is vaak niet duidelijk. Onze vijftien KNF (klinisch neurofysiologie)-laboranten brengen met name de functies van hersenen, zenuwen en spieren in kaart, om zo bijvoorbeeld vast te stellen of patiënten lichamelijk gezien een operatie kunnen ondergaan. Bovendien voeren ze ook in sommige gevallen de intakegesprekken met patiënten met een neurologische aandoening, voor deze gezien worden door de medisch specialisten. Nadine Boogers werkt sinds 2002 bij Reinier de Graaf als KNF-laborant en is sinds de opening van het Centrum voor Slaapstoornissen in 2012 ook hier werkzaam. Zij licht toe wat haar werk zo interessant maakt. 

Geen onderzoek hetzelfde 
“Als KNF-laborant onderzoek ik met name patiënten die de neurologen naar ons verwijzen, bijvoorbeeld omdat zij een tia of een beroerte gehad hebben. Het onderzoek dat we dan doen, een zogenoemd Duplexonderzoek, geeft inzicht in de vaten van de hals en de stroomrichting en –snelheid van het bloed. De kinderartsen kunnen patiëntjes naar ons doorsturen als zij bijvoorbeeld kampen met epileptische aanvallen. Wij maken dan een zogenoemd EEG, een onderzoek waarbij we de hersenactiviteit meten. Bij zowel een Duplexonderzoek als een EEG bespreekt de neuroloog de uitslag met de patiënten. Ik heb overigens wel eens meegemaakt dat iemand zo’n aanval kreeg tijdens een onderzoek, dat is me altijd bijgebleven. Al met al voer ik heel uiteenlopende onderzoeken uit. Dat maakt mijn werk afwisselend, net als de diverse soorten patiënten die ik zie. Omdat ik ook nog minimaal een kwart van mijn tijd werkzaam ben bij het Centrum voor Slaapstoornissen, is mijn werk extra afwisselend.” 

Ruimte voor specialisatie 
“Naast mijn werkzaamheden als KNF-laborant heb ik me gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten die kampen met slaapapneu. Bij deze aandoening stokt de adem tijdelijk tijdens de slaap, soms seconden, soms zelfs enkele minuten. Een van de oplossingen die wij bieden voor slaapapneu is het zogenoemde CPAP-apparaat. De patiënt gebruikt dan tijdens het slapen een apparaat dat via een masker lucht onder verhoogde druk de luchtpijp in blaast. Ik begeleid patiënten in het omgaan met dat apparaat en ben hun aanspreekpunt. Overigens onderzoeken wij de meeste patiënten in het ziekenhuis terwijl zij thuis slapen en voorzien zijn van apparatuur die wij meegeven.  Ik vind het leuk dat ik bij het Reinier de Graaf ziekenhuis zoveel ruimte heb gekregen en nog steeds krijg om me ergens in te specialiseren.”