Franciska Hoekstra, Internist-nefroloog

Nieren hebben verschillende functies, zoals het verwijderen van afvalstoffen en het regelen van de vochthuishouding en bloeddruk. Een hoge bloeddruk, hartfalen, aangeboren nierziekten en ontstekingen kunnen de functies van nieren ontregelen. Elk jaar komen er in Nederland ongeveer 2.000 patiënten met nierfalen bij. Franciska Hoekstra is sinds 2006 verbonden aan het Reinier de Graaf ziekenhuis als internist-nefroloog en behandelt patiënten met nierziekten.

Verschuiving naar zorg thuis 
“Een deel van mijn nierpatiënten komt om te dialyseren. Nierdialyse is een behandeling die noodzakelijk kan zijn wanneer nieren niet meer in staat zijn om het bloed te zuiveren. Tegenwoordig voeren we dialysebehandelingen steeds vaker uit bij patiënten thuis, zodat de impact voor hen zo klein mogelijk is en de vrijheid zo groot mogelijk. Indien nodig krijgen ze daarbij ondersteuning van gespecialiseerde verpleegkundigen, onder wie dialyseverpleegkundigen uit ons eigen ziekenhuis. Hierin zijn wij onderscheidend. Dat is bijzonder en het maakt mij trots op onze dialyseverpleegkundigen.”

Kans op een nieuw leven
“Wat ik mooi vind om te zien, is dat patiënten steeds meer controle krijgen over hun eigen behandeltraject. Onlangs gaf een oudere patiënt bij mij aan dat hij wilde stoppen met dialyseren, omdat de voordelen van de behandeling voor hem niet meer opwogen tegen de nadelen. Dat is ingrijpend, ook voor familieleden, maar ik respecteer die keuze. Naast dialysepatiënten zie ik ook patiënten voor en na een niertransplantatie. Dit vind ik heel bijzonder aan mijn werk. Ik bereid hen op de transplantatie voor. Zo doen we onder meer uitgebreid bloedonderzoek, radiologisch onderzoek en maak ik een zogenoemde HLA-typering scan. Het doel van deze onderzoeken is om een mogelijke donor zo goed mogelijk voor te bereiden. Na de transplantatie, die meestal in een academisch ziekenhuis wordt uitgevoerd, zie ik hen periodiek terug op mijn spreekuur. Zo had ik ooit een jonge vrouw die ernstig ziek was door nierfalen, door middel van dialyse behandeld werd en die bovendien ernstig overgewicht had. Uiteindelijk kreeg zij een nieuwe nier, waarna zij vervolgens een maagverkleining onderging en 40 kilo afviel. Daarna emigreerde zij naar haar geboorteland, iets dat zij nooit voor mogelijk had gehouden. Ik vind het geweldig om te zien dat zo iemand een nieuw leven krijgt door een niertransplantatie. Dit maakt mijn werk enorm mooi en dankbaar.”