Ed van der Schoot, anesthesiemedewerker

Op jaarbasis vinden ruim 32.000 medische ingrepen plaats in de Operatiekamer (OK) van ons ziekenhuis.  In nagenoeg alle gevallen gaan patiënten hierbij onder narcose oftewel anesthesie. Er zijn verschillende soorten anesthesie, zoals algehele narcose, een ruggenprik en lokale verdoving. Bij elke operatie is altijd een anesthesiemedewerker aanwezig. Zij zorgen ervoor dat patiënten comfortabel zijn tijdens een operatie. Ed van der Schoot is sinds 2002 werkzaam als anesthesiemedewerker in Reinier de Graaf.  

Hartslag en bloeddruk bewaken

“Voordat een patiënt geopereerd wordt, wordt de ingreep tijdens het pre-operatief spreekuur doorgenomen. Hoe meer ons team weet van de leefgewoonten en lichamelijke conditie van een patiënt, hoe beter we ons kunnen voorbereiden. Als iemand bijvoorbeeld veel alcohol drinkt, reageert diegene anders op de narcosemiddelen. We bewaken parameters, zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en kijken bijvoorbeeld naar pupilreacties. Aan de hand van de combinatie van de parameters bepalen we of iemand meer of minder pijnstilling of slaapmiddelen nodig heeft. Bij een ruggenprik zijn patiënten wakker en ben ik vaak met hen in gesprek. Sommige patiënten zijn erg zenuwachtig voor een operatie. Ik vind het dan mooi om te merken dat ik hen kan geruststellen.”

Impact van operaties

“Mijn baan is op allerlei vlakken afwisselend. Zo werk ik samen met allerlei medisch specialisten. Daarnaast is er een verschil tussen geplande operaties en spoedoperaties. In spoedsituaties moet ik in mijn werk snel kunnen schakelen, omdat vaak minder van een patiënt bekend is. Ik maak in mijn werk mooie dingen mee, zoals de geboorte van baby’s in geval van een keizersnede. Aan de andere kant word ik geconfronteerd met verdrietige situaties. Zo heb ik, toen ik net begon, een tweejarig jongetje op de OK gehad met ernstige verwondingen. Het is dan prettig dat we een BedrijfsOpvangTeam hebben; we kunnen hierdoor met collega’s praten over de impact die dit soort situaties op ons heeft. Ik vind het fijn dat bij ons op de OK zo’n ontspannen en gezellige sfeer heerst. Ik heb ook in andere ziekenhuizen gewerkt en daar was de hiërarchie erg voelbaar, dat past niet bij mij. Dit is echt mijn ziekenhuis.”