Annemieke de Haan, IVF-verpleegkundige

Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik werk al ruim 25 jaar in het IVF-centrum van het Diaconessenhuis Voorburg. Sinds 2013 ben ik in dienst van Reinier de Graaf, omdat het centrum toen door het ziekenhuis is overgenomen. Ik heb een opleiding tot SEH-verpleegkundige gevolgd, maar vond dat werk toch iets te heftig. Daarom ging ik op zoek naar een andere baan en kwam via een advertentie in de krant en een oud-collega uit het Bethlehem-ziekenhuis uit bij mijn huidige functie.”

Wat is de rol van de afdeling waarop je werkt?
“Het IVF-centrum in het Diaconessenhuis in Voorburg is er voor paren die niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden. We bieden verschillende soorten behandeling aan om dit toch mogelijk te maken. Denk daarbij aan de IVF- en ICSI-behandelingen, waarbij we buiten de baarmoeder de bevruchting tot stand brengen en vervolgens het embryo terugplaatsen. De embryo’s zelf houden we nauwkeurig in de gaten met onze embryoscoop. Deze maakt om de 20 minuten een foto van de embryo’s die in de embryoscoop  tot ontwikkeling komen. Met deze afbeeldingen kunnen we de embryo’s volgen,  waarmee de kans op een succesvolle zwangerschap  groter is. Daarnaast vriezen we embryo’s in, die in een later stadium gebruikt kunnen worden voor terugplaatsing. In ons IVF-centrum hebben we ook een spermabank en doen we inseminaties om bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen, lesbische koppels of paren waarvan de man verminderd vruchtbaar is met een kinderwens te helpen met een behandeling. Al deze activiteiten verrichten we zelf in het IVF-centrum, omdat we daar ook de beschikking hebben over een eigen laboratorium. Daarmee zijn we een van de 13 IVF-centra in Nederland die al deze behandelingen zelfstandig aan kan bieden.”

Wat doe je zoal op een dag?
“Samen met zes andere IVF-verpleegkundigen begeleid ik de patiënten die bij ons een behandeling ondergaan. Zo fungeer ik voorafgaand, tijdens en na de behandeling als vraagbaak voor patiënten en draai ik ook mee met de spreekuren waarop we patiënten zien, samen met een IVF-arts. Daarnaast assisteer ik onze artsen tijdens een behandeling en sommige behandelingen, zoals inseminaties, voer ik zelf uit. Ook doe ik de nazorg van patiënten. Doordat je op deze manier intensief betrokken bent bij de behandeling van een patiënt, bouw je een intensieve band op, ook met diens partner. Je ziet de emoties en kunt mensen helpen, ook als het niet wil lukken met een behandeling.”

Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?
“Ik kan bijdragen aan het succes van ons IVF-centrum, dat binnen de regio echt aanzien heeft. We zijn een van de 13 centra in Nederland die zoveel verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen zelfstandig kan aanbieden en het is goed dat je als ziekenhuis dit in het pakket hebt. Wij werken 7 dagen per week, alle weekenden en alle feestdagen. Wat betreft mijn eigen rol vind ik het fijn dat ik patiënten een stukje rust kan geven en kracht kan bieden om ze door een behandeling te helpen. Mensen kunnen echt blij zijn met je aanwezigheid, zeker als je ze vaker ziet en een band hebt opgebouwd. Dat wordt zeer gewaardeerd en daar doen we het voor.”

En wat is voor jou belangrijk in je werk?
“Dat is het hechte team waarin we werken. Het contact met elkaar, van de verpleegkundigen tot de IVF-artsen tot de leidinggevende, is laagdrempelig en er is geen hiërarchie. We werken intensief met elkaar samen, dus is het fijn dat we goed met elkaar omgaan. Ik merk dat we als succesvol IVF-centrum sterk groeien, dus vind ik het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over manieren waarop we onze fysieke ruimte uit kunnen breiden. Meer werkruimte voor het laboratorium en werkruimte voor de artsen en verpleegkundigen staat hoog op ons verlanglijstje.”

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?
“Naast de speciale momenten die ik met patiënten beleef, is dat denk ik de viering van ons 25-jarig jubileum als IVF-centrum. We hebben toen een symposium georganiseerd waar het verleden, het heden en de toekomst van ons centrum in samen kwamen. Als team zijn we er supertrots op dat we deze mijlpaal hebben bereikt.”

Als je Reinier de Graaf in een zin mocht samenvatten wat is dat dan?
“We zijn een organisatie met een vlakke structuur, en dat bedoel ik in de goede zin van het woord: iedereen zegt elkaar gedag en kent elkaar, zowel patiënten als collega’s.”