Veelgestelde vragen

Veilige zorg

Wij zorgen ervoor dat ons ziekenhuis een veilige omgeving is, zowel voor onze patiënten, bezoekers als medewerkers. Wij doen er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. We nemen daarom voorzorgsmaatregelen om u veilige zorg te kunnen bieden. Eén van die maatregelen is dat we patiënten, bezoekers en begeleiders bij de hoofdingang vragen of zij klachten hebben. Daarnaast vragen wij patiënten om niet langer dan 5 minuten voor aanvang van hun afspraak in de wachtkamer te zijn. Zo houden we het aantal mensen in onze wachtruimtes zo laag mogelijk. We hanteren de bezoekregeling van maximaal 1 bezoeker per persoon per dag. Het blijft belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van de overheid, zoals goed handen wassen en 1,5 meter afstand houden. 

Is het veilig om naar het ziekenhuis of naar een van de locaties te komen?

Ja, het is voor iedereen (patiënt, bezoeker en medewerker) veilig om op alle locaties van ons ziekenhuis te komen. Het is daarbij belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van de overheid,  zoals goed handen wassen, geen handen schudden en 1,5 meter afstand houden.  

Wanneer mag ik naar het ziekenhuis komen?

U mag als bezoeker of als patiënt naar het ziekenhuis komen als u geen klachten heeft. Patiënten met een afspraak die wel klachten hebben, zoals koorts en/of hoesten, vragen wij voorafgaand aan de afspraak contact op te nemen met hun behandelend arts. 

Daarnaast vragen we patiënten die in een risicogebied met code oranje of rood zijn geweest om contact met ons op te nemen als ze een afspraak hebben die binnen 10 dagen na terugkomst plaatsvindt. In overleg zal besloten worden of de afspraak op medische gronden verzet kan worden.

De actuele reisadviezen en risicogebieden vindt u op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Controleert Reinier de Graaf patiënten en bezoekers bij de ingang op symptomen van het coronavirus?

 • ​We vragen iedere patiënt en bezoeker bij de ingang van alle locaties of hij of zij klachten heeft zoals koorts, hoesten, benauwd zijn of een combinatie hiervan. Daarnaast vragen we iedere patiënt en bezoeker of hij of zij in de voorgaande 10 dagen uit een risicogebied met code oranje of rood zijn teruggekeerd. De actuele reisadviezen en risicogebieden vindt u op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.   
 • Heeft u geen klachten? Dan kunt u na het beantwoorden van de vragen gewoon naar binnen en naar uw afspraak gaan of op bezoek gaan bij een patiënt.
 • Heeft u wel klachten en heeft u een afspraak? Dan overleggen we met de polikliniek. Als u na het overleg door mag naar uw afspraak, krijgt u een mondmasker op. U blijft het mondmasker dragen tot u de locatie weer verlaat. Tijdens uw afspraak worden er door medewerkers van het ziekenhuis waar nodig nog  extra hygiënemaatregelen genomen.
 • Heeft u klachten en wilt u op bezoek bij een patiënt? Dan mag  u  helaas niet naar binnen. Wij vragen u om terug te komen als u geen klachten meer heeft.
 • Heeft u klachten en bent u een begeleider van een patiënt? Dan mag u helaas niet naar binnen. Wij vragen u om terug te komen als u geen klachten meer heeft. 
 • Bent u in een risicogebied geweest en heeft u een afspraak? Dan overleggen wij met de polikliniek.
 • Bezoekers die in een risicogebied zijn geweest mogen helaas niet naar binnen. 

Ik heb een afspraak, maar ik heb koorts en/of hoest en/of ben benauwd. Wat moet ik doen?

 • ​​Als u zich niet goed voelt en u heeft een afspraak op de polikliniek, neem dan vooraf contact op met het ziekenhuis voor overleg met uw behandelend arts.
 • U kunt bellen naar 015 - 260 3060, dan verbinden wij u door met de desbetreffende polikliniek.

Ik heb geen afspraak, maar ik heb wel koorts en ben benauwd. Wat moet ik doen?

Als u geen afspraak heeft en u voelt zich niet goed, neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost voor advies.

Met hoeveel personen kan ik een patiënt bezoeken?

Een patiënt mag 1 bezoeker per dag ontvangen. 

Uitzonderingen in overleg

In bepaalde gevallen kan een uitzondering worden gemaakt op de bezoekregeling, bijvoorbeeld bij terminale patiënten, op de kinderafdeling, afdeling Kraam- en verloskunde en afdeling Neonatologie. Dit gebeurt altijd in overleg met en na toestemming van de behandelend arts of de verpleging.

Helaas moeten we deze maatregel nemen omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland en ook in de regio toeneemt. Om eventuele verspreiding van het virus in ons ziekenhuis te voorkomen, is onze  bezoekregeling vanaf maandag 17 augustus weer aangescherpt.

Wat is de bezoekregeling op de kinderafdeling, afdeling Kraam- en verloskunde en afdeling Neonatologie?

 • De partner van zwangeren en ouders van kinderen zijn onbeperkt welkom op de kinderafdeling, neonatologie en kraam- en verloskunde.
 • Op kinderafdeling zijn broertjes/zusjes na 48 uur welkom. Opa's/oma's mogen bij langere opname na 48 uur maximaal twee keer per week op bezoek.
 • Op de afdeling Neonatologie mogen bij een langere opname na 48 uur opa’s/oma’s of broertjes/zusjes op bezoek komen. Hierbij geldt een maximum aantal bezoeken van 2 per week. 
 • Op de afdeling Kraam- en verloskunde is 1 keer per dag 1 bezoeker welkom (opa en oma worden gezien als 1). Broertjes en zusjes mogen op bezoek komen als moeder langer dan 48 uur is opgenomen.    
 • Op de kinderpoliklinieken en kinderdagbehandeling is maximaal 1 begeleider toegestaan.

Helaas moeten we deze maatregelen nemen omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland en ook in de regio toeneemt. Om eventuele verspreiding van het virus in ons ziekenhuis te voorkomen, is onze bezoekregeling vanaf maandag 17 augustus weer aangescherpt.

Hoeveel personen mogen er met een patiënt mee naar de Spoedeisende Hulp?

Er mag 1 begeleider met een patiënt mee naar de Spoedeisende Hulp.

Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak op de polikliniek?

Ja, u mag 1 begeleider meenemen naar uw afspraak op de polikliniek. 

Mag ik iemand meenemen als ik opgenomen of ontslagen word uit het ziekenhuis?

Ja. Wanneer u opgenomen of ontslagen wordt uit het ziekenhuis mag er één iemand mee om u te begeleiden.

Welke voorzorgsmaatregelen treft Reinier rondom zwangerschap en het coronavirus?

Voor zwangere vrouwen en hun partner is een folder beschikbaar. Hierin geven we antwoord op veelgestelde vragen over zwangerschap en het coronavirus. 

Een zorgverlener komt dichterbij dan 1,5 meter. Is dat veilig?

Ja, dat is veilig. Onze zorgverleners mogen alleen werken als zij zelf geen klachten hebben. 

Dragen zorgverleners altijd een mondmasker?

Nee. Onze zorgverleners dragen alleen een mondmasker en/of andere persoonlijke beschermingsmiddelen als dat nodig is. Op de gang in het ziekenhuis zult u zorgverleners niet zien lopen met een mondmasker. In een spreek/onderzoeks- of behandelkamer is dat soms wel nodig. Het hangt van de behandeling af of het nodig is om een mondmasker op te zetten. 

Moet ik een mondmasker op als ik naar het ziekenhuis kom?

Als u niet hoest, kortademig bent of koorts heeft, dan hoeft u zelf geen mondmasker te dragen. Als u deze klachten wel heeft, krijgt u bij de ingang van het ziekenhuis en alle buitenlocaties van ons een mondmasker dat u tijdens uw bezoek moet dragen.

Waarom wordt mijn temperatuur niet gemeten bij de ingang?

We meten geen temperatuur bij patiënten en bezoekers, omdat koorts niet altijd een ziekteverschijnsel is bij mensen die besmet zijn met het coronavirus. Daarnaast is zo’n meting (via het hoofd) niet altijd betrouwbaar. Wij zijn van mening dat we door het stellen van persoonlijke vragen meer informatie krijgen over het risico op besmetting dan alleen een meting van de lichaamstemperatuur. Wij vertrouwen erop  dat patiënten en bezoekers eerlijk zullen antwoorden op de vragen die gesteld worden.

Kan ik aanraking komen met een met COVID-19 besmette patiënt?

In het ziekenhuis worden patiënten die besmet zijn met het coronavirus strikt gescheiden behandeld en verzorgd van de patiënten die niet besmet zijn. Patiënten die naar het ziekenhuis komen voor andere zorg komen dus niet in aanraking met deze patiënten. Verder hebben wij in het ziekenhuis en op onze locaties (Behandelcentrum Westland, Behandelcentrum de Reef en Diaconessenhuis Voorburg) verschillende maatregelen genomen voor u als patiënt, voor u als bezoeker en voor onze medewerkers. Het blijft belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van de overheid, zoals goed handen wassen en 1,5 meter afstand houden. 

Hoe houd ik afstand in de wachtruimte?

We hebben verschillende maatregelen genomen in de wachtruimtes. Er zijn minder zitplaatsen en we hebben de zitplaatsen 1,5 meter uit elkaar gezet. In de liften mogen maximaal 4 personen tegelijk staan en overal op de vloer zijn stickers aangebracht om 1,5 meter afstand aan te geven. 

Kan ik veilig deurklinken of relingen aanraken?

Ja, onze schoonmaakdienst maakt zeer regelmatig de zogenaamde handcontactpunten, zoals de deurklinken en relingen schoon. Als u regelmatig uw handen wast, is dit veilig. U kunt in het Reinier de Graaf ziekenhuis altijd uw handen wassen in de bezoekerstoiletten.