F. Borst


Aandachtsgebied: Met nadruk beschouw ik mezelf als breed opgeleid internist die een open oog heeft voor klachten op allerlei gebeid en verbanden probeert te zien. De patiënt is niet een orgaan met een mens eraan vast; de patiënt is een mens met organen die met elkaar in verband staan. En die mensen hebben gevoelens en emoties. Het is essentieel dat de dokter daar aandacht voor heeft.

U hoeft van mij geen éénrichtingsverkeer te verwachten; ik ben geen schoolmeester of politieagent die u dingen gaat verplichten of verbieden. Veeleer ben ik een coach die samen met u gaat kijken waar het aan schort en u probeert te motiveren vooruitgang te brengen in uw gezondheidssituatie. Voor iedere patiënt vergt dat een andere aanpak en dát, samen met de schoonheid van de biologische kant van geneeskunde, is juist het leuke aan mijn vak. Het is met andere woorden een combinatie van bèta (exacte wetenschap) en gamma (psychologie). Je hebt vaardigheden op beide gebieden nodig om de patiënt vooruit te krijgen. 

Mijn aandachtsgebied binnen de interne geneeskunde is nefrologie; bij uitstek een gebied waar bovengenoemde aspecten van het hulpverlenerschap goed naar voren komen. Beter kan ik het niet wensen en wat ook niet beter kan, is dat het Reiner de Graaf een groot opleidingsziekenhuis is, waar de jongere garde ons scherp houdt en wij ons kunnen uitleven in het motiveren en begeleiden van co-assistenten en arts-assistenten, die dankzij onze inspanning goede dokters moeten worden. Opleiden is een van de mooiste kanten van ons vak. 

U ziet: van mij krijgt u geen reclameteksten met populaire termen als “uitdaging” of “werken geeft mij energie” (werken kost namelijk energie); goed je werk willen doen is wat mij betreft namelijk goed genoeg. Wél kunt u van mij gegarandeerd een maximale inspanning verwachten om u vooruit te helpen. 

Opleiding gevolgd aan:

1987-1993: studie geneeskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam

1997-1999: opleiding interne geneeskunde st. Joseph ziekenhuis, Veldhoven

1999-2002: vervolg van opleiding in Academisch Ziekenhuis Nijmegen St. Radboud

2002-2004: aandachtsgebied nefrologie, UMC St. Radboud, Nijmegen


Verbonden aan Reinier de Graaf sinds:

2004: internist Gelre Ziekenhuis, Zutphen

2005-heden: internist-nefroloog, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft
 

Specialisme

Internist-nefroloog

Afdelingen

Locaties

 • Reinier de Graafweg 5
  2625 AD Delft
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Middel Broekweg 2a
  2671 ME Naaldwijk
  (0174) 63 77 00
  Meer info
 • Fonteynenburghlaan 5
  2275 CX Voorburg
  (070) 340 11 00
  Meer info
 • Kiekendiefstraat 17
  2496 RP Den Haag
  (015) 270 68 00
  Meer info