Vasculaire geneeskunde

Vasculaire geneeskunde is een specialisme binnen de inwendige geneeskunde. De internist-vasculair geneeskundige richt zich op de opsporing en behandeling van aandoeningen die een risico vormen voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, zoals diabetes mellitus (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk) en hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol). Deze aandoeningen komen veel voor en worden over het algemeen behandeld door de huisarts. Als er complicerende factoren zijn of verder onderzoek nodig is, wordt de internist-vasculair geneeskundige om advies gevraagd. Ook onderzoekt en behandelt de internist-vasculair geneeskundige patiënten met familiaire hypercholesterolemie (erfelijk verhoogd cholesterol).

Binnen het ziekenhuis werkt de internist-vasculair geneeskundige samen met andere specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten, zoals cardiologen, vaatchirurgen, neurologen en oogartsen. Deze specialisten richten zich vooral op aandoeningen binnen hun eigen vakgebied, terwijl de internist-vasculair geneeskundige kijkt naar mogelijke, onderliggende aandoeningen met het doel nieuwe hart- of vaatproblemen te voorkomen. Het betreft vaak patiënten die zich op jonge leeftijd of met bijzondere medische problemen presenteren. De behandelend specialist zal dan naar de polikliniek vasculaire geneeskunde verwijzen. Daarnaast is er op de locatie Delft een gecombineerd spreekuur van een vaatchirurg met een vasculair-internist (vaatcentrum). Wanneer een behandeling is ingesteld en goed aanslaat, wordt de patiënt terugverwezen naar de huisarts voor verdere controle.

In het Reinier de Graaf ziekenhuis werken twee internist-vasculair geneeskundigen. Zij werken binnen de endovasculaire groep nauw samen met de endocrinologen (endocrinologie) en behandelen ook patiënten met veelvoorkomende endocrinologische aandoeningen, zoals schildklierziekten. Daarnaast zien zij op de polikliniek patiënten die verwezen worden door de huisarts met algemene klachten, zoals bloedarmoede, vermoeidheid of gewichtsverlies.

Specialisten

Afspraak maken

Op werkdagen
van 8.30 tot 16.30 uur
015 - 260 30 70

Wegwijzer

  • Delft Polikliniek, 1e verdieping gang C
  • Naaldwijk N.v.t.
  • Voorburg Interne geneeskunde, 1e verdieping
  • Ypenburg N.v.t.

Links