Praktische vragen rondom de bestraling

De informatie op deze pagina gaat over praktische zaken rondom de bestraling. Zo wordt antwoord gegeven op vragen over bestralingstijden en vervoer.

Is de bestraling iedere dag?

De bestralingsbehandeling is verdeeld over verschillende dagen.  Het verschilt per aandoening hoe vaak u per week bestraald wordt. De meeste patiënten worden 4 of 5 keer per week bestraald.

Is de bestraling iedere dag op dezelfde tijd?

De bestralingstijden kunnen per dag verschillend zijn. Planningstechnisch is het niet haalbaar om u iedere dag op dezelfde tijd te bestralen. Wel kunt u uw voorkeurstijd aangeven. Om technische en praktische redenen is het niet altijd mogelijk om aan de wensen van alle patiënten te voldoen. Het kan dus voorkomen dat u een afspraak heeft op een ander tijdstip dan uw voorkeurstijd. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Moet ik elke dag op tijd komen?

Het is belangrijk dat u iedere dag op tijd op uw afspraak aanwezig bent. Als u op tijd op uw afspraak bent, hoeven patiënten na u niet te wachten. Mocht u toch vertraagd zijn door bijvoorbeeld file, dan is het fijn als u ons dat tijdig laat weten.

Moet ik ook komen als ik ziek ben?

Het is belangrijk dat u iedere dag komt op uw bestralingsafspraken. Bent u ziek en kunt u echt niet komen, overleg dan tijdig met uw radiotherapeut-oncoloog.

Heb ik invloed op de bestralingstijden?

U kunt aangeven welke bestralingstijden voor u het beste uitkomen. Tijdens de voorbereiding kunt u aangeven welk tijdsblok u het meest prettig vindt. Tijdens de bestraling kunt u uw tijdwensen uiterlijk dinsdag doorgeven voor de volgende week. Bij het maken van afspraken voor alle patiënten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw voorkeuren. Het kan voorkomen dat het niet altijd haalbaar is om aan de wensen van alle patiënten te voldoen. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Mag ik tijdens de bestralingsperiode bestralingen overslaan?

De bestralingsbehandeling is het meest effectief als alle bestralingen worden gegeven in het schema dat u krijgt. In principe mag u dus geen bestraling overslaan. Mocht u onverhoopt ziek zijn of een andere reden hebben waardoor het onmogelijk is om  te komen, dan is het raadzaam dit zo snel mogelijk met uw behandelend radiotherapeut-oncoloog te bespreken.

Hoe werkt taxi- / vervoersvergoeding?

Als u wordt bestraald, komt u in aanmerking voor taxivervoer of vergoeding van uw eigen vervoerskosten. Wij raden u aan om tijdig contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij, omdat de regelingen verschillen per maatschappij.

Kan ik alleen komen naar de bestraling, of moet er altijd iemand bij zijn?

Of u alleen naar de bestraling komt of met iemand samen kunt u alleen zelf bepalen. Er zijn patiënten die alleen komen, er zijn ook patiënten die graag iemand met zich meenemen. Het is uw persoonlijke wens en afhankelijk van uw lichamelijke conditie of eventuele bijwerkingen die bestraling kan geven.

Mag er iemand meekijken met de bestraling?

Mocht u heel graag iemand mee willen laten kijken, dan kunt u dit overleggen met de radiotherapeutisch laboranten van het bestralingstoestel waarop u wordt bestraald. Dit kan echter meestal niet bij de eerste bestraling.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Als u voor het eerste gesprek en de voorbereidingen op de afdeling komt, kunt u uw auto in de parkeergarage zetten. Achter het ziekenhuis hebben wij als afdeling beperkte parkeerruimte voor patiënten die bestraald worden. Tijdens de bestraling is het mogelijk hier uw auto te parkeren voor korte tijd. U krijgt bij uw eerste bezoek aan onze afdeling een parkeerpas, waarmee u toegang krijgt tot de gratis parkeerplaats en de ingang aan de achterkant van het ziekenhuis.

Afspraak maken

015 - 260 41 30 

Op werkdagen van
8.00 tot 16.30 uur.