Radiologie

Radiologie houdt zich bezig met het in beeld brengen van alle mogelijke onderdelen van het lichaam om meer inzicht in ziektebeelden  te verkrijgen. U kunt verwezen zijn door uw huisarts of medisch specialist. Met behulp van röntgenstralen (rontgenfoto, CT-scan, mammografie en angiografie), geluidsgolven (echo) of magnetische velden (MRI) worden beelden van het lichaam vervaardigd, vaak door gespecialiseerde radiologisch laboranten. De beelden worden door de radioloog beoordeeld, waarna verslag wordt uitgebracht aan de aanvragende huisarts of medisch specialist. Ook kunnen door de interventieradioloog bepaalde behandelingen uitgevoerd worden zoals het dotteren of stenten van bloedvaten, het via de huid draineren van abcessen of verstopte organen en het behandelen van inwendige bloedingen. Van de meest voorkomende onderzoeken zijn informatiefolders verkrijgaar.

De afdeling Radiologie beschikt over de meest moderne apparatuur om onderzoeken op hoog niveau uit te voeren, zoals van een topklinisch ziekenhuis verwacht mag worden. De afdeling is volledig gedigitaliseerd wat inhoudt dat er niet meer met filmmateriaal gewerkt wordt maar alle beelden op de computer geanalyseerd worden. Wij beschikken over de meest geavanceerde MRI scans, CT scans en echo-apparatuur. Verder is de afdeling NIAZ en ISO gecertificeerd, een zwaar keurmerk waardoor de kwaliteit van alle processen op de afdeling gewaarborgd is.

Waar kan ik terecht?

De afdeling radiologie heeft meerdere locaties waar onderzoeken uitgevoerd kunnen worden. Bij het maken van een afspraak kunt u uw voorkeur voor een locatie aangeven.  In onderstaand schema  ziet u welke onderzoeken op welke locaties mogelijk zijn. U kunt alleen met een afspraak terecht bij Radiologie.

  Delft  Voorburg  Westland Ypenburg
Angiokamer en ERCP x      
Coronairkamer x      
CT-scan x      
Echografie x x x  
Mammografie x x    
MRI x      
Röntgendoorlichting x      
Röntgenfoto
('bucky' foto's)
begane grond begane grond begane grond 1e etage

 

Wachttijden

De afdeling Radiologie kent zeer korte wachttijden. Gewone rontgenfoto’s kunnen dezelfde dag nog gemaakt worden, de meeste andere onderzoeken hebben een wachttijd van hooguit enkele dagen. Alleen de MRI kent soms een langere wachttijd, afhankelijk van welk specifiek soort onderzoek. Wel kunnen MRI-scans soms ook in de avond of het weekend gemaakt worden. U kunt dit navragen als U de afspraak maakt.  Indien de huisarts of specialist een spoedonderzoek noodzakelijk acht zal deze telefonisch contact opnemen met de radioloog en kan het onderzoek meestal nog dezelfde dag plaatsvinden.

Na het onderzoek wordt er een verslag door de radioloog gemaakt. In het algemeen is dit na drie werkdagen bij uw huisarts of behandelend specialist bekend. U kunt deze beelden ook opvragen.

Tarieven voor radiologie-onderzoeken (röntgen en echo)

Indien u uw eigen risico nog niet verbruikt hebt, zal de zorgverzekeraar een rekening sturen voor de onderzoeken die de huisarts voor uw aanvraagt.
In de onderstaande tabel vindt u de gemiddelde tarieven die bij alle zorgverzekeraars gelden.

Type onderzoek Tarief
Röntgenfoto: Circa 35 euro
Echo buik/ bovenste en/of
onderste extremiteiten/ hart of thorax
Circa 77 euro
Mammografie Circa 85 euro en
een bijbehorende echo 76 euro
MRI Lumbale wervelkolom en cervicale wervelkolom Circa 206 euro
Botdensitometrisch onderzoek met dexa Circa 100 euro

Onderzoeken en behandelingen

Specialisten

Afspraak maken

Op werkdagen 015 – 260 39 91

Wachttijden

Folders (in PDF)