Psychiatrie en Medische Psychologie

Door een behandeling in het ziekenhuis kunnen patiënten emotioneel erg belast worden of zelfs (ernstig) in de war raken. Bijvoorbeeld uit angst voor een operatie, uit radeloosheid door een diagnose of vanwege moeite met het aanpassen aan een chronische ziekte. De hulp van een psycholoog of psychiater kan dan nodig zijn, bijvoorbeeld om de lichamelijke behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij sommige lichamelijke klachten waarvoor patiënten het ziekenhuis bezoeken, is het nodig om het medisch onderzoek aan te vullen met psychologisch of psychiatrisch onderzoek. Pas daarna kan de arts de diagnose stellen of een goed advies geven. 

De psychiaters en psychologen van de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie van Reinier de Graaf bieden in die gevallen psychische hulp, ofwel aan bed ofwel op de polikliniek. Zij werken op het grensvlak van psychologie, psychiatrie en lichamelijke ziekte. Zij zijn namelijk deskundig in het onderzoeken en behandelen van psychische klachten die veroorzaakt worden door, of samen voorkomen met een lichamelijke aandoening. Ook zijn zij beschikbaar voor mensen die met een acute psychische noodsituatie bij de Spoedeisende Hulp komen. De afdeling ziet zowel volwassenen als kinderen. 

Patiënten kunnen naar de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie worden verwezen via een arts in dit ziekenhuis en niet via de huisarts.

Snel naar:

Medische Psychologie volwassenen

Kinder- en Jeugdpsychologie

Neuropsychologie

Neuropsychologisch onderzoek (NPO)

Behandeling

Geheugenpolikliniek

CVA-nazorg

Specialisten

Afspraak maken

(015) 260 50 40

Op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Folders (in PDF)