Therapie

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt er naast diagnostiek ook therapie gegeven met radioactieve stoffen. 

Jodium 131 (I-131)
De grootste groep therapiepatiënten komt voor de behandeling van een te snel werkende schildklier. Door middel van een capsule met radioactief jodium (I-131) kan de te snelle werking worden opgeheven. In een klein aantal gevallen wordt een capsule met I-131 gegeven nadat de schildklier bij een operatie is verwijderd in verband met schildkiercarcinoom. Jodium is een stof die de schildklier opzoekt en daar wordt ingebouwd voor de productie van schildklierhormoon, daardoor kan de schildklier heel gericht worden behandeld van binnenuit. Afhankelijk van de dosis wordt de behandeling in poliklinische of klinische setting gegeven. 

Radium 223 (Ra-223)
Radiumtherapie is een behandeling die wordt gegeven aan patiënten met een castratieresistent prostaatcarcinoom met meerdere skeletmetastasen. De totale behandeling bestaat uit zes injecties met Ra-223 met een interval van vier tot zes weken. Na iedere toediening mag de patiënt weer naar huis. Radium wordt in het bot ingebouwd, met name ter plaatse van de skeletmetastasen en geeft dan gedurende enige tijd straling af van binnenuit wat zorgt voor bestraling van de skeletmetastasen. 

Overige therapieën
Een andere therapiemogelijkheid is de behandeling met Yttrium-90. Yttrium-90 wordt gebruikt bij patiënten die chronische gewrichtsontstekingen hebben die niet of nauwelijks meer reageren op een behandeling met medicijnen. 

Toekomst
In de toekomst hopen wij als afdeling het aanbod van therapieën te kunnen uitbreiden. Mogelijkheden die wij onderzoeken zijn onder andere Lutetium-177-PSMA.

Isolatiekamer bij klinische therapie (links) en de prikkamer bij poliklinische therapie.

Afspraak maken

015 - 260 42 33

Op werkdagen
van 8.00 tot 17.00 uur

Wegwijzer

Nucleaire geneeskunde is te vinden op de begane grond gang G tegenover Radiologie.