SPECT-CT

Op onze afdeling zijn wij uitgerust met twee SPECT-CT’s. De afkorting staat voor single photon emission computed tomography-computed tomography. Dit is een combinatie van een gammacamera en een CT-scanner. Zo kan de 'best of both worlds' gebruikt worden om tot een diagnose te komen bij de patiënt. 

Hoe werkt een gammacamera?

Bij de patiënt wordt een radioactieve stof toegediend gekoppeld aan een farmacon. Het farmacon zorgt ervoor dat de radioactieve stof naar het juiste orgaan wordt getransporteerd via de bloedvaten of de lymfevaten. Tevens kan het radiofarmacon met een maaltijd worden vermengd om de maag te onderzoeken.  Het radiofarmacon zendt gammastralen (fotonen) uit die opgevangen worden door onze SPECT-CT. De fotonen worden omgezet in een elektrisch signaal dat de pixels op ons beeld vult tot een afbeelding, die wordt doorgestuurd naar onze computer. 

Momenteel maken wij gebruik van twee SPECT-CT’s, de GE Optima 640 NM/CT en de Philips Brightview XCT

De GE Optima NM/CT (links) en de Philips Brightview XCT.

De GE Optima NM/CT is samen met de nieuwbouw in september 2015 in gebruik genomen en voldoet nog ruim aan de huidige standaarden die gelden op het gebied van de nucleaire geneeskunde. 

De Brightview XCT is nog meegenomen vanuit de oudbouw. Om met de huidige en toekomstige innovatieve technieken mee te komen is besloten om in 2019 deze SPECT-CT te vervangen voor een nieuwe 'state-of-the-art' SPECT-CT. 

Wij doen een breed scala aan onderzoeken op onze SPECT-CT’s voor zowel interne als externe aanvragers. De meest voorkomende onderzoeken zijn: 

  • Skeletscintigrafie: Dit onderzoek is om het skelet goed in beeld te krijgen. Hierdoor zien we in de vorm van vermeerderde activiteit op de scan ontstekingen/infecties in het skelet of rondom protheses, reuma, recente breuken of metastasen.
  • Myocardperfusie: Dit onderzoek is om de doorbloeding van het hartweefsel in een rust stadium en een gestrest stadium te vergelijken en te herkennen of het hart goed doorbloed wordt of dat er een (oud) infarct is.
  • Nierscintigrafie: Dit onderzoek is voor de doorbloeding van de nieren en het herkennen van littekenweefsel ten gevolge van nierbekkenontsteking (pyelonefritis).
  • Renogram: Dit onderzoek is om de afvloed van de nieren te bepalen.
  • Sentinel node mamma: Dit onderzoek wordt vaak de dag voor de operatie gedaan om schildwachtklier(en) te lokaliseren. De patiënt krijgt een onderhuidse injectie in de buurt van de tumor in de borst. Na drie uur is de radioactieve stof naar de schildwachtklier(en) getransporteerd via de lymfevaten en kan deze gezien worden op de scan. Daarbij is de schildwachtklier op de dag van de operatie ook nog radioactief, waardoor deze met een probe, een speciaal meetapparaat, opgespoord kan worden door de mamma-chirurg. 
  • Schildklierscintigrafie ( I-123): Bij dit onderzoek kan berekend worden wat de jodiumopname is van de schildklier. Bij een hyperthyreoïdie kan hieraan ook een dosis berekend worden voor therapie met I-131.

Afspraak maken

015 - 260 42 33

Op werkdagen
van 8.00 tot 17.00 uur

Wegwijzer

Nucleaire geneeskunde is te vinden op de begane grond gang G tegenover Radiologie.