DEXA

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden botdichtheidsmetingen, ook wel DEXA-scans vervaardigd. De afkorting DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorption. Door middel van twee verschillende energieën röntgenstraling worden opnames gemaakt van de lumbale wervelkolom en de heupen.

Nadat de opnames zijn gemaakt worden deze softwarematig geanalyseerd. De software herkent de botstructuren en plaatst daarin meetpunten. Op deze meetpunten wordt de BMD (Bone Mineral Density) berekend. De BMD wordt uitgezet in een grafiek waarin ook de normaalwaardes af te lezen zijn. De normaalwaardes zijn afhankelijk van het geslacht, de etniciteit en de leeftijd. Aan de hand van de normaalwaardes en de gemeten BMD kan bepaald worden wat de mate van botontkalking is bij de patiënt.

Aanvullend wordt ook nog een laterale scan van de gehele wervelkolom gemaakt, dit wordt een VFA, Vertebral Fracture Assessment, genoemd. Hierop kan opgespoord worden of de patiënt wervelfracturen heeft waar botontkalking de onderliggende reden van kan zijn. 

Al deze metingen worden bij ons op de afdeling uitgevoerd op de Hologic Discovery QDR.Op dit apparaat kunnen wij al deze metingen binnen 20 minuten uitvoeren en analyseren. Met behulp van een recente upgrade is het zelfs mogelijk om gelijk een digitaal rapport te genereren. Dit digitale rapport draagt bij aan een efficiëntere manier van werken en maakt de rapportages minder foutgevoelig.

Een groot deel van onze patiënten wordt doorgestuurd vanuit onze Osteoporosepoli. Wij streven het 50+-protocol na, dus elke patiënt boven de 50 jaar, krijgt een oproep voor een botdichtheidsmeting. De afspraak bij de Osteoporosepoli en de DEXA-scan is ook altijd gecombineerd: eerst een scan op onze afdeling en dan gelijk door voor de uitslag en behandelingsplan naar de Osteoporosepoli.

Afspraak maken

015 - 260 42 33

Op werkdagen
van 8.00 tot 17.00 uur

Wegwijzer

Nucleaire geneeskunde is te vinden op de begane grond gang G tegenover Radiologie.