Mammapoli

De Mammapoli is een speciale polikliniek voor mensen met aandoeningen van de borst zoals (een vermoeden van) borstkanker (mamma is Latijn voor borst).

Een team van gespecialiseerde medisch en verpleegkundig specialisten staat voor u klaar om u snel te onderzoeken en te behandelen. Gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen geven u voorlichting en begeleiding. De nauwe samenwerking binnen dit team heeft voor u grote voordelen. Zo kunnen tijdens uw eerste bezoek aan de Mammapoli niet alleen de diverse onderzoeken zo gepland worden, dat deze op één ochtend plaatsvinden. U krijgt in de meeste gevallen dezelfde dag ook de uitslag van dit onderzoek, zodat u direct weet waar u aan toe bent.

Uw eerste bezoek

U bent verwezen naar de Mammapoli door uw huisarts vanwege een afwijking in de borst, die u zelf hebt bemerkt, of vanwege een afwijking die gezien is tijdens het bevolkingsonderzoek (BOB). Tijdens uw eerste bezoek aan de Mammapoli wordt u eerst gezien door de chirurg of verpleegkundig specialist. Er zullen u eerst een aantal vragen gesteld worden, zoals:

  • Heeft u klachten en zo ja hoe lang al (bv hoe lang zit het knobbeltje er);
  • Op welk moment in de menstruatiecyclus heeft u het gevoeld;
  • Komt er borstkanker in de familie voor;
  • Heeft u eerder een borstonderzoek of -operatie gehad
  • Gebruikt u medicijnen

De chirurg of nurse practitioner/verpleegkundig specialist zal uw borst(en) bekijken en onderzoeken (lichamelijk onderzoek). Hierna wordt u verwezen naar de radioloog voor verder onderzoek. Er kan een mammografie (rontgenfoto van uw borsten) worden gemaakt, al dan niet in combinatie met een echografisch onderzoek van uw borst(en). Afhankelijk van de uitslag wordt er mogelijk in de afwijking geprikt (punctie), of moet er een reepje weefsel (biopt) weggenomen worden.

KwaliteitRoze_lintje

Reinier de Graaf heeft in juli 2017 voor de zevende keer op rij het Roze Lintje ontvangen van de Borstkankervereniging Nederland (BVN). Het keurmerk is een jaar geldig. Hiermee voldoet het mammateam van het ziekenhuis aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld en beoordeeld door de BVN. Lees ook het nieuwsbericht.