Endoscopiepolikliniek

Door middel van endoscopisch onderzoek kan de Maag-Darm-Leverarts ziektebeelden van de slokdarm, maag, darm, galwegen, lever en alvleesklier, diagnosticeren en in een aantal gevallen ook behandelen.

Tijdens het onderzoek brengt de MDL-arts een soepele flexibele slang (scoop) via de mond of de anus in het maagdarmkanaal. Hiermee kan hij de organen bekijken. Via de endoscoop kan de arts ook instrumenten besturen waarmee hij kleine ingrepen kan uitvoeren. Zoals het verwijderen van stenen uit de galwegen en poliepen uit de darm.

Er zijn verschillende soorten endoscopieën, afhankelijk van het deel van het lichaam dat de arts onderzoekt: coloscopie (dikke darm), ERCP (galwegen), gastroscopie (maag), enteroscopie (dunne darm).

Sedatie
Het doel van sedatie is dat u wat slaperig wordt, zodat het onderzoek voor u minder belastend is. Sedatie wordt ook wel "roesje of slaapmiddel" genoemd. Deze slaperigheid treedt direct op na de toediening. Hoe slaperig u wordt is niet te voorspellen, ook als u niet slaapt zult u het onderzoek meer ontspannen ondergaan. Bij bepaalde onderzoeken wordt niet alleen een slaapmiddel, maar ook een pijnstiller gegeven.

Na het onderzoek moet i minimaal 1 tot 2 uur op de slaapkamer blijven om uit te slapen. U mag daarna alleen onder begeleiding naar huis gaan en u mag die dag niet aan het verkeer deelnemen of belangrijke beslissen nemen. Er is een uitgebreide informatiefolder over 'Opname in Reinier' te verkrijgen bij de poli. Tevens is deze folder te vinden op onze website. 

 

U kunt via uw huisarts () of speciast verwezen worden voor een endocrinisch onderzoek. Als u via uw huisarts wordt verwezen zal u eerst een intake krijgen op de prescopiepoli. Onderzoeken kunnen met of zonder sedatie (roesje) worden verricht. De onderzoeken worden door een MDL-arts uitgevoerd, met ondersteuning van een of twee endoscopie verpleegkundigen. Er werken ook specialisten in opleiding op de endoscopieafdeling. Zij werken onder continue supervisie van een MDL-arts.