Maag-Darm-Leverziekten

De afdeling Maag-Darm-Leverziekten van Reinier de Graaf verleent gespecialiseerde zorg bij aandoeningen van de slokdarm, maag, darm, galwegen, lever en alvleesklier. De ziektebeelden die zij bijvoorbeeld diagnosticeren en/of behandelen zijn:

  • Chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

  • Ontstekingsziekten van de lever zoals Hepatitis A, B en C

  • Galwegstenen Poliepen (onder andere van de dikke darm)

  • Kwaadaardige tumoren (slokdarm, maag, alvleesklier, lever- en galwegen en dikke darm)

De Maag-Darm-Leverartsen (MDL) voeren jaarlijks circa 7000 maag- en darmonderzoeken uit op de Endoscopiepolikliniek. Technieken die de medisch specialisten vaak gebruiken om een diagnose te stellen en/of een aandoening te behandelen, zijn de gastroscopie, de colonoscopie, de ERCP (endoscopisch onderzoek van de galwegen) en de echo-endoscopie.

Speerpunten

Oncologie is een van de speerpunten van Reinier de Graaf. Kijk voor meer informatie over maag-, darm-, slokdarm- en alvleesklierkanker op de website van het Oncologisch Centrum

Hepatitiscentrum
Het Reinier de Graaf heeft de complete zorg rond personen met een virale ontsteking van de lever (Hepatitis A,B, C, D of E) ondergebracht in één speciaal Hepatitis spreekuur, dit is onderdeel van een officieel gecertificeerd 'Hepatitis behandelcentrum.'

Patiënten hebben daarmee één aanspreekpunt voor al hun vragen. Diagnostiek en behandeling van virale hepatitis is efficiënt georganiseerd. Er is ruime aandacht voor de medische, psychische en sociale aspecten van deze ziekten. Een intensieve begeleiding bij behandeling van hepatitis wordt aangeboden. Vanzelfsprekend wordt er gewerkt volgens landelijke en internationale richtlijnen. Er is een goede samenwerking met academische centra in de regio.

Het hepatitis-team bestaat uit:

De maag-darm-lever-artsen en zij worden ondersteund door verpleegkundig specialist Marja Dekker.

Voor het maken van een afspraak of informatie over het Hepatitis Centrum, bel 015 260 3200 (polikliniek MDL)

IBD (Inflammatory Bowel Disease)
De IBD-verpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorg van mensen met een chronische darmaandoening. De IBD-verpleegkundigen van ons ziekenhuis zijn verpleegkundig specialisten Marja Dekker en Machteld van Rookhuijzen en verpleegkundige Diana Wiebes. Zij werken nauw samen met de MDL-artsen en de spreekuurassistenten van de polikliniek MDL.

Bevolkingsonderzoek darmkanker; hoe werkt dat?
Wie meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, hoopt vanzelfsprekend niet te vernemen dat de testuitslag aanleiding geeft voor nader onderzoek. Is het onverhoopt toch het geval, dan is men in Reinier op de goede plek.

Wachttijden

Bekijk de wacht- en toegangstijden in het actuele overzicht.  

Samenwerkingsverbanden

De MDL-artsen werken nauw samen in een multidisciplinair team, samen met de oncoloog, chirurg en radiotherapeut stellen zij gezamenlijk een behandelplan op voor de patiënt.

Opleiding

Reinier de Graaf is een topklinisch opleidingsziekenhuis. De afdeling Maag-Darm-Leverziekten leidt arts-assistenten op tot MDL-arts.

Specialisten

Contactgegevens

Polikliniek MDL:

1e verdieping gang F
Op werkdagen van 08.30 - 14.30 uur
Tel : 015 260 3200

Verpleegafdeling MDL/GE:

3e verdieping gang G
Tel : 015 260 3610

Endoscopie:

4e verdieping gang F
Op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur
Tel: 015 260 4005

Houdt uw ziekenhuispas bij de hand. Met het patiëntnummer dat daarop staat kunnen wij u zo goed en zo snel mogelijk helpen.

Folders (in PDF)