Reukstoornis vaak te verhelpen

Najeem honderd procent hersteld

Opeens kon Najeem niets meer ruiken. Vier maanden lang hoopte hij daarna dat het probleem zou verdwijnen. Toen dat niet gebeurde, ging hij naar Reinier de Graaf. Dat is als een van de weinige ziekenhuizen in ons land gespecialiseerd in de diagnose en behandelingen van reukstoornissen. “Nu ruik ik weer voor honderd procent”, zegt Najeem blij.

Stel u eens voor dat u niet meer de geur van koffie, bloesem of kip van het spit kon ruiken. Het komt bij meer mensen voor dan bekend is. Een belangrijke reden is dat veel personen met een reukstoornis denken dat er niets tegen is te doen en dat het dus geen nut heeft naar de dokter te gaan. Dat is een misvatting. Reinier de Graaf heeft veel ervaring met de problematiek. Patiënten kunnen in het ziekenhuis een reuktest doen en worden behandeld.

Praktische problemen

KNO-arts Dick Kooper heeft zich toegelegd op reukstoornissen. Hij zegt: “We spreken van zo’n stoornis als iemand heel slecht ruikt, niets ruikt of andere dingen ruikt dan waarvan sprake is. Een bekend voorbeeld van dat laatste is dat iemand vindt dat zijn eten naar ontlasting stinkt. Voor mensen die niet of slecht ruiken, is het niet alleen vervelend dat ze aangename geuren moeten missen. Het kan ook leiden tot praktische problemen. Je merkt bijvoorbeeld niet dat het gas nog aan staat. Of je eet bedorven voedsel. Reuk- en smaakstoornissen gaan vaak samen.”

Medicatie of operatie

Wie zich meldt in Reinier de Graaf,  wordt gezien door Dick Kooper. Afhankelijk van het type reukstoornis besluit de KNO-arts tot laboratoriumonderzoek, een scanfoto of een reuktest om te zien wat precies de stoornis is. Kooper: “Daarna proberen we de diagnose te stellen. Er zijn verschillende oorzaken en we hebben dus ook verschillende behandelingen. Is een infectieziekte de boosdoener, zodat een ontsteking van het slijmvlies is ontstaan? Dan kunnen ontstekingsremmers de oplossing zijn. Is de  reukstoornis het gevolg van een een klap op het hoofd of een gebroken neus  Dan kan vaak een operatie uitkomst bieden. Denk aan het rechtzetten van het tussenschot van de neus. Is een allergie de oorzaak? Dan krijgt de patiënt anti-allergiemiddelen.”

Training

Kooper vervolgt: “Bij mensen met MS of Alzheimer gaan we altijd na, of ze een reukstoornis hebben. Vaak gaat zo’n neurologische aandoening daarmee gepaard. Soms is reuktraining een goed idee. Twee maanden lang adem je dan dagelijks drie keer de geur in van rozen, kruidnagel, citroen en eucalyptus. Wetenschappers stellen dat het de reuk in dertig procent van de gevallen kan verbeteren.”

Verstopping opgelost

Najeem was gebaat bij medicatie. De 40-jarige taxichauffeur vertelt: “Begin dit jaar was ik verkouden. Ik kon niets meer ruiken, maar dacht het wel zou verbeteren zodra mijn verkoudheid over was. Helaas was dat niet het geval. Mijn huisarts stuurde me naar Reinier de Graaf. Bij mijn tweede bezoek deed ik een reuktest. Dokter Kooper kon niet de exacte oorzaak achterhalen, maar gaf me medicatie die de verstopping in mijn neus oploste. Al gauw had ik vijftig procent van mijn reukvermogen terug. Toen de medicatie bleek aan te slaan, zei dokter Kooper dat ik volledig zou herstellen. Hij heeft gelijk gekregen en ik ben hem dan ook zeer dankbaar.”

Contact

Afspraak maken:

Op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur via 015 260 42 42

Vragen en advies:

Op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur via 015 260 42 42

Voor vragen over de datum van uw operatie:

Op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur via 015 260 37 81

Wachttijden KNO

KNO-spreekuur Pijnacker

Er is wekelijks op dinsdagmiddag vanaf 13:15 uur KNO-spreekuur op locatie Pijnacker. Het spreekuur is op afspraak. (bijgewerkt: 13 juli 2020)

Huisartsenpraktijk Acacialaan
Acacialaan 2a
2641 AC Pijnacker