Inwendige geneeskunde

Een internist is een arts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van ziekten van de inwendige organen bij volwassen patiënten. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan nierziekten, bloedziekten, infectieziekten, kanker, vaatziekten en hormonale afwijkingen.

Omdat het vakgebied van de inwendige geneeskunde breed is, hebben veel internisten zich gespecialiseerd in specifieke aandoeningen. Deze internisten noemen zich dan nefroloog, hematoloog, infectioloog, oncoloog, endocrinoloog of vasculair geneeskundige. De basis van de inwendige geneeskunde blijft echter de holistische benadering van de patiënt. Internisten werken altijd in teamverband in een ziekenhuis.

Een internist opereert nooit, maar adviseert wel. Als een operatie nodig is, verwijst de internist naar de juiste specialist. De internist is vaak belast met de coördinatie en afstemming van zorg rondom een ziekte waar verschillende specialisten bij betrokken zijn, zoals bij patiënten met kanker.

De opleiding tot internist duurt na het basisartsexamen 6 jaar, waarvan 4 jaar algemene inwendige geneeskunde en 2 jaar opleiding in het aandachtsgebied. In het Reinier de Graaf ziekenhuis werken 18 internisten en er zijn ook artsen in opleiding tot internist.

Interessante links

Diabetesplein

Specialisten

Afspraak maken

Polikliniek Inwendige Geneeskunde:

1ste verdieping gang C
Op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur
Tel: 015 - 260 30 70

Verpleegafdeling Inwendige Geneeskunde:

3de verdieping gang A
Tel: 015 - 260 36 20

Houdt uw ziekenhuispas bij de hand. Met het patiëntnummer dat daarop staat kunnen wij u zo goed en zo snel mogelijk helpen.

Neem uiterlijk 24 uur van tevoren contact op voor het verplaatsen of annuleren van een afspraak.

Wegwijzer

  • Delft Polikliniek, 1e verdieping gang C
  • Naaldwijk 1e verdieping
  • Voorburg 1e verdieping
  • Ypenburg 1e verdieping

Folders (in PDF)