Behandeling overmatig zweten

Botuline toxine (botox) wordt gebruikt bij de behandeling van spasmen van de oog-, gezicht- en nekspieren, maar ook om overmatig zweten van de oksels tegen te gaan en rimpeltjes in het gelaat te verminderen. In Nederland worden verschillende merken botuline toxine gebruikt: Azzalure, Bocouture, Botox, Dysport, Vistabel en Xeomin.

Door het injecteren van lage doses botuline toxine onder beide oksels blokkeert de werking van de zenuwen die de zweetklieren aansturen, waardoor ze minder zweet produceren. In de meeste gevallen neemt de zweetproductie binnen een week na de behandeling met minimaal 50 procent af. Na 3 tot 7 maanden is de behandeling uitgewerkt.
 

U komt niet voor deze behandeling in aanmerking als u:

• Allergisch bent voor botuline toxine of een van de bestanddelen
• Zwanger bent of overweegt zwanger te worden
• Borstvoeding geeft
• Spierproblemen heeft
• Antibiotica of spierverslappende middelen gebruikt
• Een bloedstollingsstoornis heeft of geneesmiddelen gebruikt die van invloed zijn op de bloedstolling
• Als u een operatie heeft ondergaan aan uw oksels

Als u er voor kiest om via dit spreekuur van Huid & Laser Centrum Reinier De Graaf (niet vergoede zorg poli) deze behandeling tegen overmatig zweten te ondergaan, dan zijn de kosten van deze (cosmetische) behandeling niet te declareren bij uw zorgverzekeraar.

Als u  vergoeding van uw zorgverzekeraar  wenst,  dient u eerst door uw huisarts behandeld te worden voor het overmatig zweten. Als die behandeling na enige tijd onvoldoende effectief blijkt te zijn dan kunt u  alleen via  een verwijzing naar een dermatoloog mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van uw een zorgverzekeraar. De dermatoloog zal dan d.m.v. een gesprek, lichamelijk onderzoek  en uitgebreide medische testen, u beoordelen of u in aanmerking kunt komen voor deze vergoeding.