Hoestpoli

Hoesten heb je vaak niet in de hand. Iedereen heeft er wel eens last van tijdens een verkoudheid. Dit verdwijnt meestal binnen weken. Veel mensen hebben echter last van chronisch hoesten. Net als niezen, gapen en hikken gebeurt het in een reflex. Bij hoesten gaat het vaak om een prikkeling van de keel, de luchtwegen en/of de maag/slokdarm.

Chronisch hoesten wordt meestal veroorzaakt door astma, neus- en/of bijholtenproblemen of een teveel aan (ongemerkt) maagzuur in de slokdarm. Vaak gaat het om een combinatie van deze oorzaken. Maar er zijn nog velerlei andere oorzaken mogelijk. De meeste aandoeningen zijn goed behandelbaar.

De gevolgen van chronisch hoesten worden vaak onderschat. Je kunt er ook andere lichamelijke klachten van krijgen. Tevens kan het uitputtend zijn en er voor zorgen dat iemand niet normaal kan deelnemen aan het dagelijks leven. In sommige gevallen kan dat zelfs leiden tot sociale isolatie. Daarom worden de klachten op de hoestpolikliniek serieus onderzocht en behandeld.

Ervaring, geduld en een goede samenwerking tussen verschillende specialisten kan de oplossing bieden voor het complexe chronisch hoestenprobleem. Een goede diagnose is belangrijk en daarom wordt bij het onderzoek systematisch te werk gegaan. Om uw klachten goed in kaart te brengen, vult u van tevoren alvast een vragenlijst in. Tevens wordt een bloedonderzoek gedaan om onder andere een eventuele allergie uit te sluiten. Tijdens het eerste bezoek worden foto’s van longen en neusbijholten gemaakt en wordt een blaastest (longfunctie) gedaan. Tevens ziet u KNO-arts Franken en longarts de Kluijver. Daaruit volgt een persoonlijk behandelplan. Er wordt nauw samengewerkt met gespecialiseerde logopedisten en longverpleegkundige.

Heeft u langer dan drie maanden last van hoesten, dan kunt u op de hoestpoli terecht. Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of een andere specialist noodzakelijk.

De hoestpoli is een keer per maand op donderdag in locatie Voorburg.  De huisarts kan u eventueel digitaal aanmelden.

Specialisten

Afspraak maken

Op werkdagen
015 - 260 42 42 (KNO) of
070 - 340 13 80 (Longziekten)