Het eerste bezoek aan de gynaecoloog

Dit is het eerste blog van de poli Gynaecologie. We willen per maand een kort verhaal vertellen over onze poli, wie we zijn en wat we doen.

Mijn naam is Frederike Siemens en ben een van de gynaecologen werkzaam in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Ik heb de eer de spits af te mogen bijten met deze blog en zal proberen te vertellen wat u kunt verwachten bij uw eerste bezoek aan onze polikliniek Gynaecologie.

Veel mensen denken dat een gynaecoloog alleen maar bevallingen doet. Dit klopt wel, maar de gynaecoloog doet nog veel meer. Zij of hij behandelt vrouwen voor alle lichamelijk klachten die te maken hebben met de baarmoeder, eierstokken en vagina. Op onze website staan een heleboel klachten en aandoeningen die wij zoal behandelen.

Inwendig onderzoek

Tijdens het eerste bezoek spreekt de gynaecoloog eerst met u over uw klachten. Meestal wordt er in hetzelfde bezoek een inwendig onderzoek gedaan. Indien u dit niet wil of er liever een keer voor terug wil komen, is dat geen probleem. Wij realiseren ons heel goed dat het voor veel vrouwen een vervelend onderzoek kan zijn. Wij proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Als u ongesteld bent, kunt u dat aangeven en kan het onderzoek op een ander tijdstip plaatsvinden. Ongesteldheid is voor de gynaecoloog meestal geen bezwaar voor een inwendig onderzoek, maar is voor uzelf meestal minder prettig. Dan is het slim om de afspraak even te verzetten.

Tijdens het inwendig onderzoek kijkt de gynaecoloog met een zogenoemde ‘eendenbek’ naar de baarmoedermond. Hierbij brengen we een plastic spreider in de vagina in die we kunnen openen. Vrouwen zijn soms bang dat de eendenbek bij hen niet past. Dit komt zelden voor. Mocht het toch lastig zijn, dan hebben we verschillende maten om mee te werken. Ook voelt de gynaecoloog tijdens het inwendig onderzoek naar de grootte van de baarmoeder en de eierstokken en maakt een inwendige echo.

Uitstrijkje

Soms maakt de gynaecoloog tijdens het inwendig onderzoek een uitstrijkje van de baarmoedermond. In Nederland krijgt iedere vrouw vanaf haar dertigste om de vijf jaar een uitstrijkje. Soms wordt het vaker gedaan als daar een reden voor is.

Bij het uitstrijkje duwt en draait de gynaecoloog met een klein kwastje tegen de baarmoedermond om enkele cellen ervan af te vegen. Deze cellen worden dan door de patholoog onder een microscoop bekeken. De uitslag duurt ongeveer twee weken.

Wij hebben zowel mannelijke als vrouwelijke gynaecologen. Indien u liever geen man wil, kunt u dat aangeven bij het maken van de afspraak. Als u in de spoed komt of buiten kantooruren kan het zijn dat de keus voor een man of vrouw wat lastiger is, als er bijvoorbeeld alleen maar een mannelijke arts aan het werk is.

Ik hoop dat ik met deze uitleg een aantal onzekerheden heb kunnen wegnemen. Wij realiseren ons dat voor vrouwen een bezoek aan de gynaecoloog lastig kan zijn en iedereen de eerste keer toch echt een beetje zenuwachtig of gespannen is. Omgekeerd zouden wij hetzelfde hebben en daar proberen we ons tijdens het bezoek ook altijd bewust van te zijn.

Contact

Poli Gynaecologie:

Op werkdagen van
08.30 tot 16.30 uur
015 - 260 42 07

Moeder en Kindcentrum

 

Wachttijden