Gipskamer

Heeft u iets gebroken en is gips noodzakelijk, dan krijgt u een afspraak op de gipskamer. In het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft wordt op de Spoedeisende Hulp (SEH) en/of op de gipskamer het gipsverband aangelegd.

Na een bezoek aan de SEH van het Reinier de Graaf of een ander ziekenhuis (uit binnen- of buitenland) meldt u zich, op het afgesproken tijdstip met uw patiëntenpas, aan de balie van de gipskamer. Het is ook mogelijk dat u een verwijzing heeft gekregen van de poli Orthopedie, Chirurgie , Plastische Chirurgie of een ander behandelcentrum.

De gipsverbandmeester buigt zich, vaak samen met de arts, over wat de beste behandeling is. De arts inspecteert het letsel en overlegt vervolgens met de gipsverbandmeester welk gips nodig is. De gipsverbandmeester zorgt vervolgens voor het gipsen.

De arts geeft aan wanneer u voor controle moet terugkomen. Het is ook mogelijk dat uw behandeling is afgerond en controle niet meer nodig is. Aan de balie van de gipskamer kunt u meteen een eventuele vervolgafspraak maken.

De gipskamer werkt op het gebied van ongevalsbehandeling(traumatologie) samen met twee specialismen: Chirurgie en Orthopedie. Deze twee specialismen hebben hun eigen spreekuur op de gipskamer. Op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend is er een chirurgisch spreekuur met artsen onder chirurgische supervisie. Op dinsdag- en donderdagochtend is er een orthopedisch spreekuur met artsen onder supervisie van een orthopedisch chirurg.

Het Reinier de Graaf Gasthuis is een opleidingsziekenhuis. Daardoor werken wij met wisselende arts-assistenten. De arts-assistent is kundig en bekwaam in het behandelen van de patiënten en kan, indien dit noodzakelijk is de medische specialist, chirurg of orthopedisch chirurg inschakelen.

Het kan zijn dat u, eenmaal thuis na een gipsbehandeling, toch nog vragen heeft. Zie veelgestelde vragen.

Keurmerk

De gipskamer levert zorg van hoge kwaliteit. Zo is de gipskamer een gecertificeerde opleidingswerkplek. De gipsverbandmeesters zijn aangesloten bij de landelijke vereniging van Gipsverbandmeesters (Verenigde Gipsverbandmeesters Nederland).

Onderzoeken

Voor een goede behandeling is het belangrijk dat de aard van het letsel en de mogelijke gevolgen goed duidelijk zijn. Om dat goed in beeld te krijgen, kunnen meerdere onderzoeken worden gedaan. Allereerst is het lichamelijke onderzoek van de arts erg belangrijk. De arts inspecteert de huid en uiterlijke kenmerken van de kwetsuur. Zo worden onder andere bloedcirculatie en beweging gecontroleerd.

Aan de hand van deze bevindingen besluit de arts of verder onderzoek nodig is. De volgende onderzoeken kunnen nodig zijn:

Behandelingen

Op de gipskamer wordt gips aangelegd. Maar er zijn ook andere behandelingen mogelijk. In de folder van de gipskamer vindt u meer informatie, ook over leefregels met gipsverband.

De meest voorkomende behandelingen op de gipskamer zijn:

 • Het aanleggen van gips
  Dit kan gebeuren met kalkgips of kunststof gipsverband (in verschillende kleuren). Welk gips wordt gekozen, bepaalt de arts, in overleg met de gipsverbandmeester.
 • Vast gips
  We maken vast gips bij verse botbreuken of de correctie van een stands-of houdingsafwijking).
 • Afneembaar gips
  Bij bijv. ontstekingen of ter ondersteuning bij het bewegen kan er een afneembaar gips worden gemaakt.
 • Zagen
  Verwijderen van het gips gebeurt door knippen of zagen. Het zagen gebeurt met een oscillerende zaag: de zaag gaat wel heen en weer gaat, maar draait niet. Het zagen maakt veel herrie en kriebelt.
 • Tractie
  Soms moet het gips gewisseld worden onder lichte spanning (tractie). Dit doen we om de stand van de fractuur niet te laten veranderen. Dit kunt u als onprettig ervaren. De gipsverbandmeester legt u vooraf alles uit.

Op de gipskamer treft u diverse specialisten aan, namelijk:

 • De medisch secretaresse
  Bij de balie van de gipskamer zit de secretaresse van de gipskamer. De secretaresse zal u om uw patiëntenpas vragen. Als u deze niet bij u heeft, moet u deze laten maken. Vervolgens verwijst de secretaresse u door naar de wachtkamer. Indien nodig maakt u bij de secretaresse uw vervolgafspraak.
 • De gipsverbandmeester
  De gipsverbandmeester heeft, na een verpleegkunde opleiding,  een specialistische opleiding gevolgd tot gipsverbandmeester. Terwijl u wacht, verdiept de gipsverbandmeester zich in uw situatie en bereidt zich voor op uw behandeling. Wanneer de behandeltafel vrij is, wordt u binnengeroepen.

 

Folders (in PDF)