Fertiliteitscentrum

Het multidisciplinaire Fertiliteitscentrum op de locatie Diaconessenhuis Voorburg levert hoogwaardige zorg bij het onderzoek en de behandeling van onvruchtbaarheid. Jaarlijks wordt een grote verscheidenheid aan behandelingen uitgevoerd, waaronder circa:

  • 650 IVF-behandelingen (reageerbuisbevruchting)
  • 600 IUI-behandelingen (inseminatie in de baarmoederholte)
  • 150 behandelingen met donorzaad
  • 300 behandelingen ovulatie-inductie

Het Fertiliteitscentrum beschikt over een eigen spermabank en IVF- laboratorium die zeven dagen per week geopend zijn. Gynaecologen en fertiliteitsartsen werken nauw samen met de uroloog-androloog, internist-endocrinoloog, klinisch geneticus, psychiater, medisch psycholoog, klinisch chemicus, maatschappelijk werker en diëtisten. Op basis van een uitgebreide intake bij zowel de vrouw als de man en onderzoeken maakt de gynaecoloog een schatting van de kans dat u spontaan zwanger raakt en bepaalt hij of zij of het zinvol is om een behandeling te starten. De keuze van een behandeling is onder meer gebaseerd op uw leeftijd, de duur van de kinderwens, uw voorgeschiedenis, de aard van de gevonden afwijking, de belasting van de behandeling en de kans op succes en complicaties. Het Fertiliteitscentrum Voorburg heeft van de patiëntenvereniging Freya een ‘Pluim’ ontvangen voor de zorgkwaliteit.

Embryoscoop

Het Fertiliteitscentrum van Reinier de Graaf monitort, als eerste in Nederland, embryo’s in een zogenoemde embryoscoop, een soort stoof. De verwachting is dat deze methode de zwangerschapskans bij een IVF- of IVF-ICSI-behandeling vergroot omdat de embryo’s zich continu in de meest gunstige temperatuur- en luchtomstandigheden bevinden.

Vruchtbaarheidsonderzoeken

In overleg met u bepaalt de gynaecoloog welke vruchtbaarheidsonderzoeken wenselijk zijn. Onderstaand een overzicht van de vruchtbaarheidsonderzoeken:

Temperatuurcurve

Gedurende één maand meet u elke ochtend, direct na het wakker worden op hetzelfde tijdstip, uw lichaamstemperatuur. Hierdoor ontstaat een goed beeld van uw menstruele cyclus, vruchtbare dagen en het tijdstip van de eisprong.

Hormoonbepalingen in het bloed

Als u een regelmatige menstruatie heeft, vindt onderzoek naar het progesterongehalte in het bloed plaats. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies geschikt wordt voor de innesteling van de bevruchte eicel. Dit onderzoek geeft meer zekerheid over de eisprong en de kans op zwangerschap en wordt meestal gecombineerd een temperatuurcurve.

Zaadonderzoek

De vruchtbaarheid van de man wordt gemeten tijdens een zaadonderzoek. Vooral het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid bepalen de zaadkwaliteit.

Inwendige echoscopie

Met behulp van een echoscoop (staafje in de schede) brengt de arts de baarmoeder en de eierstokken in beeld. Door verschillende echoscopieën op verschillende dagen achter elkaar te maken, is te zien of de eiblaasjes – hieruit vindt de eisprong plaats – zich ontwikkelen.

Baarmoederfoto

Om te zien of de baarmoederholte en de eileiders normaal gevormd en doorgankelijk zijn, wordt er een röntgenfoto gemaakt. Daarvoor wordt eerst contrastvloeistof in de baarmoeder gebracht.

Kijken in de baarmoeder (hysteroscopie)

Door in de eerste helft van de cyclus een kijkonderzoek in de baarmoeder te verrichten is het mogelijk vruchtbaarheidsafwijkingen in de baarmoeder vast te stellen. Soms kan een afwijking direct verholpen worden. Kijken in de buikholte (laparoscopie) Door via een snede in de navel een kijkbuis in de buikholte in te brengen, kunnen afwijkingen aan de baarmoeder, eileiders of eierstokken, vastgesteld worden. Dit gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer.

Kijken in de buikholte (laparoscopie)

Door via een snede in de navel een kijkbuis in de buikholte in te brengen, kunnen afwijkingen aan de baarmoeder, eileiders of eierstokken vastgesteld worden. Dit gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer.

Zaaddonor worden

Er is nog steeds een ernstig tekort aan spermadonoren. Daarom doen wij als IVF-kliniek een oproep aan mannen om hun sperma te doneren en zo te helpen de kinderwens van een ander mogelijk in vervulling te laten gaan. Mannen met of zonder gezin komen hiervoor in aanmerking. Wanneer u hiervoor belangstelling heeft en/of meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met de coördinator van de spermabank mw E.Y. Jaarsma. Zij is te bereiken via semenbank@rdgg.nl of op telefoonnummer 070 340 1174 (maandag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur.

Onderzoeken en behandelingen

Specialisten

Afspraak maken

Op werkdagen
08.30 - 16.30 uur
070 - 340 11 11

Contact en info

Wegwijzer

  • Delft -
  • Naaldwijk -
  • Voorburg Begane grond
  • Ypenburg -

Folders (in PDF)