Bevolkingsonderzoek darmkanker

Heeft u meegedaan aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker? En is bij u een vervolgonderzoek nodig? U kunt dit vervolgonderzoek in het Reinier de Graaf ziekenhuis laten doen.

Sinds 2014 krijgen mensen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit tweejaarlijkse onderzoek heeft als doel darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Hierdoor kan de sterfte door darmkanker dalen.

Deelnemers ontvangen een paarse envelop, met daarin een ontlastingstest. In het laboratorium wordt de ontlasting onderzocht op bloedsporen. Is de uitslag gunstig, dan ontvangen deelnemers na twee jaar opnieuw een uitnodiging. Wordt er wel bloed gevonden, dan krijgt de deelnemer een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Dit kan bij Reinier de Graaf, ook als het RIVM een ander ziekenhuis heeft voorgesteld.

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie. In dit artikel kunt u meer lezen over het onderzoek.

Contact

Endoscopie:

4e verdieping gang F
Op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur
Tel: 015 - 260 40 05

Polikliniek MDL:

1e verdieping gang F
Op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur
Tel: 015 - 260 3200

Wij verzoeken u uiterlijk 24 uur van tevoren contact op te nemen voor het verplaatsen of annuleren van een afspraak.

Wachttijden