Endoscopie

Door middel van endoscopisch onderzoek kan de Maag-Darm-Leverarts (MDL) ziektebeelden van de slokdarm, maag, darm, galwegen, lever en alvleesklier, diagnosticeren en in een aantal gevallen ook behandelen.

Tijdens het onderzoek brengt de MDL-arts een soepele flexibele slang (scoop) via de mond of de anus in het maagdarmkanaal. Hiermee kan hij de organen bekijken. Via de endoscoop kan de arts ook instrumenten besturen waarmee hij kleine ingrepen kan uitvoeren. Zoals het verwijderen van stenen uit de galwegen en poliepen uit de darm.

Er zijn verschillende soorten endoscopieën, afhankelijk van het deel van het lichaam dat de arts onderzoekt: coloscopie (dikke darm), ERCP (galwegen), gastroscopie (maag), enteroscopie (dunne darm).

Een coloscopie wordt bijvoorbeeld toegepast in het kader van het Bevolkingsonderzoek darmkanker. Zie ook dit bericht hierover.

Endo-echoscopie

De nieuwste techniek die de MDL-arts toepast is de echo-endoscopie. Dit is een onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven zowel de wand van het maagdarmkanaal als de omliggende organen nauwkeurig bekeken kunnen worden.

Contact

Op werkdagen
 015 -  260 40 05

Folders (in PDF)

Wachttijden