Endocrinologie

Op de polikliniek endocrinologie worden patiënten met hormoonaandoeningen en stofwisselingsziekten onderzocht en behandeld. De endocrinologie is onderdeel van de inwendige geneeskunde. 

U wordt verwezen naar de endocrinoloog indien er een verdenking is op een aandoening van een endocriene klier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen in de bloedbaan afscheiden. Endocriene klieren zijn onder andere de schildklier, hypofyse, alvleesklier, bijnier en de geslachtsklieren. Een hormoon is een stof die door een endocriene klier wordt afgescheiden in de bloedbaan en ergens in het lichaam de werking van een orgaan beïnvloedt.

De endocrinoloog behandeld onder andere patiënten met schildklierziekten, diabetes mellitus, hypofyse en bijnieraandoeningen en aandoeningen van de mannelijke geslachtsorganen. Ook botziekten zoals osteoporose en andere stofwisselingsziekten van het skelet vallen onder de endocrinologie. Hierin wordt nauw samengewerkt met de Osteoporosepoli.

De onderzoeken en behandeling van endocriene ziekten vinden voornamelijk op de polikliniek plaats. Binnen de verpleegafdeling inwendige geneeskunde zijn een aantal bedden gereserveerd voor opname van patiënten met een endocriene aandoeding. Ook worden op de afdeling de endocriene functietesten verricht in het kader van diagnostiek naar endocriene ziekten.

Binnen de vakgroep endocrinologie werken 5 endocrinologen en 1 vasculair geneeskundige. De endocrinologen zijn werkzaam in Delft, Naaldwijk en Voorburg.

Overzicht van de gespecialiseerde poliklinieken:

Schildklierziekten

Binnen Reinier de Graaf worden alle schildklieraandoeningen onderzocht en behandeld. Schildklieraandoeningen kunnen onderscheiden worden in een afwijkende schildklierfunctie en schildkliertumoren.

Een afwijkende functie van de schildklierklier betreft zowel een te trage werking (hypothyreoïdie) als een te snelle werking (hyperthyreoïdie). Schildkliertumoren zijn meestal goedaardig. Diagnostiek en behandeling van schildkliertumoren vinden in het Reinier de Graaf plaats. Ook indien de tumor kwaadaardig is kan de behandeling in het algemeen volledig in ons ziekenhuis plaatsvinden. Er wordt nauw samengewerkt met de endocriene chirurgen en nucleair geneeskundigen. Indien nodig volgt verwijzing naar een academisch centrum.

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden behandelingen gegeven met radioactief jodium (I-131) voor snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), schildklierkanker en ter verkleining van een struma (vergrote schildklier).

Links

 

Specialisten

Afspraak maken

Op werkdagen van
08.30 - 12.30 uur
13.30 - 17.00 uur

Delft          
015 - 260 30 70

Voorburg
015 - 260 42 26

Folders (in PDF)