Snel naar huis na schildklieroperatie

'Overnachting niet nodig voor de meeste patiënten’

“Iedereen slaapt liever in zijn eigen bed dan in het ziekenhuis. Ik vond het dan ook fijn dat ik op de dag van mijn schildklierverwijdering alweer naar huis mocht.” Dat zegt de 29-jarige Joyce. Zij is één van de eerste patiënten die na dit type ingreep gebruikmaakten van de mogelijkheid Reinier de Graaf te verlaten op de dag van de behandeling.

“Ik boek voor u een overnachting in het ziekenhuis, maar als u liever vandaag vertrekt en als ik dat verantwoord vind, hoeft u niet op de uitnodiging in te gaan.” Sinds dit jaar vertellen de chirurgen Casper Smit en Frederique Gilissen dat voorafgaand aan de meeste gedeeltelijke schildklierverwijderingen tegen de patiënt. Dat is uniek in ons land. En wat blijkt? Ongeveer twee op de drie geopereerden gaan op dezelfde dag weer naar hun vertrouwde omgeving.

Niet of nauwelijks klachten

“Wij hebben veel ervaring en expertise op het vlak van schildklieroperaties”, zegt Smit. “Jaarlijks melden zich ongeveer honderd patiënten bij ons voor deze ingreep. Dat zijn er drie tot vier keer zoveel als in het gemiddelde ziekenhuis. Meestal gaat het om een gedeeltelijke of volledige verwijdering. We zagen al lange tijd dat een grote meerderheid van onze patiënten het kort na de operatie goed maakte. Ze hadden niet of nauwelijks klachten. Daarom vroegen we ons af waarom steevast iedere patiënt een nacht in het ziekenhuis zou moeten blijven. In Amerika hebben artsen en patiënten prima ervaringen opgedaan met dagbehandeling. Wij maken nu hetzelfde mee.”

Vinger aan de pols

Ex-patiënt Joyce: “Het is natuurlijk niet zo dat je er vervolgens thuis alleen voorstaat. Ik werd de volgende dag vanuit Reinier de Graaf gebeld met de vraag of het goed met me ging. Zo houdt men de vinger aan de pols.” Bij Joyce was een gedeeltelijke verwijdering van de schildklier nodig, omdat zich er een cyste op bevond.

In de weg

​Smit: “Onze schildklier produceert hormonen die zorgen voor een goede stofwisseling. Er kunnen problemen ontstaan wanneer het orgaan te snel of te langzaam werkt of er een tumor groeit. Vaak gaat het om een goedaardige tumor die in de weg gaat zitten; hij drukt bijvoorbeeld tegen de luchtpijp, geeft slikklachten of is van buitenaf zichtbaar als een bobbel. Dan brengt een chirurgische ingreep uitkomst. Daartoe kunnen we ook besluiten bij een kwaadaardige tumor of een te snel werkende schildklier nadat is gebleken dat medicatie niet aanslaat en radiotherapie te veel bijwerkingen geeft. Als we overgaan tot een operatie, maken we een snee van plusminus vier tot zes centimeter in een huidplooi of rimpel in de hals. Daardoor zie je er na een jaar doorgaans nagenoeg niets meer van.”

Multidisciplinair team

Schildklierpatiënten kunnen in Reinier de Graaf rekenen op de aandacht van een multidisciplinair team. Endocrinologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, pathologen en chirurgen bundelen de krachten. Samen met collega’s uit universitair medische centra werken zij aan nóg betere zorg voor deze patiëntencategorie in ons land.

 

Zie ook het persbericht van 17 september 2015

Afspraak maken

Op werkdagen
van 8.30 tot 16.30 uur.
015 - 260 42 13