Memorabel uitje voor dialysepatiënten

Zondag 2 oktober was het jaarlijkse uitje voor dialysepatiënten. 32 patiënten inclusief familie en 4 vrijwilligers van de dialyseafdeling gingen per bus naar Haarzuilens, waar zij in “’t Wapen van Haarzuylen”gezamenlijk hebben geluncht. Daarna werd iedereen door shantykoor “Windstilte” ondergedompeld in Oudhollandse sferen met liederen van weleer.

De meeste patiënten hebben uit volle borst meegezongen met het aanstekelijke mannenkoor, dat niet alleen uit het hoofd zong maar zichtbaar ook vanuit het hart. Ook de buschauffeur kreeg de stemming er goed in. Over elke paar honderd meter had hijwel iets moois te vertellen.

“Hier worden mensen vrolijk van. Al dat leuke zingen!” was een van de reacties van een patiënt. Een andere patiënt kende werkelijk alle liedjes omdat hij tot vier jaar geleden op een dergelijk koor in Delft zat. Hij heeft alles meegezongen.

Sociale (gezamenlijke) activiteiten zijn soms moeilijker te ondernemen door afnemende gezondheid. Het is fijn om deze mogelijkheid als dialyseafdeling te kunnen bieden aan patiënten/familieleden. Op deze wijze is er naast het zorgen voor, ook de mogelijkheid gewoon weer eens partner/kind te zijn en het leuk te hebben met elkaar. Patiënten, familieleden en de vrijwilligers van de dialyseafdeling kunnen elkaar buiten het ziekenhuis zo beter leren kennen.

De indruk die we als begeleiders hadden was dat we alle patiënten alleen maar hebben zien genieten en de stemming zat er tot de laatste minuut –zeker ook door de fantastische buschauffeur –goed in.