Zalftherapie

Bij de behandeling van ernstige vormen van psoriasis en eczeem wordt vaak een combinatie van therapieën toegepast; licht- en zalftherapie. Hiervoor verwijst de dermatoloog u naar de Dagbehandeling Dermatologie.

Op de Dagbehandeling Dermatologie krijgt u, afhankelijk van uw aandoening, na de lichttherapie een zalftherapie. In de zogenoemde zalfkamer neemt u plaats op een verhoging. De gespecialiseerde verpleegkundige of doktersassistente smeert de door psoriasis of eczeem aangedane plekken nu in met een zalf. Dit kan bij psoriasis dithranolzalf en teerzalf zijn, eventueel aangevuld met een  hormoonzalf. Bij eczeem teerzalf en eventueel aangevuld met een hormoonzalf. Deze zalven hebben een ontstekingsremmende functie.

Ditranolzalf

De zogenoemde Ditranolzalf wordt ingezet om de versnelde celdeling bij psoriasis tegen te gaan en heeft een ontschilferende werking. Deze zalf moet 15 minuten intrekken. Gedurende die tijd verblijft u in de zalfkamer. Tijdens het intrekken van de zalf kunt u een tijdschrift lezen en een kopje koffie of thee drinken.

Zalfpak

Na het aanbrengen van de teerzalf trekt u een zalfpak aan. Hier overheen draagt u een badjas. De zalf moet nu 1 uur intrekken. Gedurende die tijd kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee, ontspannen in de huiskamer. Als de zalf voldoende ingetrokken is, doucht u met een verzorgende doucheolie het restant van de zalf eraf.

Hoofdhuid

Als de hoofdhuid ook jeuk geeft roodheid en/of schilfering bevat, zal deze ook behandeld worden met een zalf of crème.