Slokdarmkanker

De slokdarm is een buisvormig orgaan tussen de keelholte en de maag. De slokdarm, die ongeveer 30 cm lang is, verplaatst het eten van de mond naar de maag. De slokdarm ligt voor het grootste deel in de borstholte. De wervelkolom, het hart en de maag liggen in de buurt van de slokdarm. Langs de slokdarm lopen bloed- en lymfevaten.

Slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor in de slokdarm. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2.500 mensen slokdarmkanker. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaak

De oorzaak van slokdarmkanker is vaak niet duidelijk. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op slokdarmkanker kunnen verhogen. Zo blijkt uit onderzoek dat (een combinatie van) roken, dagelijks alcoholgebruik, ongezonde voeding met weinig groenten en fruit, overgewicht en het overmatig drinken van hete dranken de kans op slokdarmkanker verhogen. Het is (nog) niet bekend of erfelijkheid een rol speelt bij slokdarmkanker.

Klachten

Slokdarmkanker geeft vaak pas laat klachten. Meestal zijn er zelfs helemaal geen klachten, zeker niet in een vroeg stadium. Mogelijke klachten zijn:

  • Verminderde eetlust
  • Moeite met slikken
  • Het eten blijft steken of wil niet door de slokdarm zakken
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Zwarte ontlasting

Als u klachten heeft die op slokdarmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar uw huisarts te gaan. De huisarts luistert naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van uw klachten zal de huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts of internist in het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek.

Diagnose

Wanneer u klachten heeft, of als u bent doorverwezen door uw huisarts, is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. Om u deze duidelijkheid te kunnen geven, hebben we de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende geavanceerde technieken.

Kijkonderzoek (endoscopie/gastroscopie)

De maag-darm-leverarts zal met een flexibele slang via de mond in de slokdarm en de maag kijken. Als er afwijkingen zijn, wordt er een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek door de patholoog. De arts vertelt u direct wat de uitkomst is van het onderzoek. Als aanvullend onderzoek nodig is, wordt u binnen 2 dagen uitgenodigd op gesprek met een verpleegkundig specialist. Dit vervolgonderzoek bestaat uit een CT-scan van de hals, borst en buik en een PET/CT-scan.

CT-scan

Dit is een bijzondere röntgentechniek waarbij u heel langzaam door een ringvormige scanner wordt bewogen. Deze scanner maakt veel afbeeldingen van kleine stukjes van het lichaam, een dwarsdoorsnede.

PET/CT-scan

Een PET/CT-scan is een onderzoek dat informatie geeft over de stofwisseling. Het is een nucleair geneeskundig onderzoek waarbij radioactief glucose (suiker), en soms ook andere gemerkte stoffen aan u worden toegediend. Afwijkingen in de stofwisseling worden daardoor zichtbaar gemaakt met een camera. Suiker wordt in het lichaam vooral dáár opgenomen waar veel delingsactiviteit plaatsvindt, zoals in kwaadaardige tumoren.

Aanvullend onderzoek

Het is mogelijk dat de arts aanvullend onderzoek voor u aanvraagt zoals een punctie van lymfeklieren, een endo-echografie en/of een bronchoscopie. Ook kan hij u verwijzen naar de longarts of cardioloog.

Behandeling

Er zijn verschillende combinaties van behandelingen mogelijk bij slokdarmkanker. De behandeling hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte. Ook wordt er soms een combinatie van behandelingen gegeven.

Endoscopische behandeling

Bij sommige patiënten is de tumor oppervlakkig en beperkt tot de slijmvlieslaag in de slokdarm. Het slijmvlies kan dan plaatselijk worden weggehaald. Deze behandeling gebeurd tijdens een kijkonderzoek. Dit heet endomucosale resectie (EMR ). Hiervoor werkt het Reinier de Graaf samen met het HagaZiekenhuis.

Operatie

Soms kan een slokdarmtumor geopereerd worden. Dat gebeurt alleen als er geen uitzaaiingen in het lichaam zijn. Het doel van de operatie is genezing. Een slokdarmoperatie is een ingrijpende operatie waarbij de slokdarm of een deel van de slokdarm wordt verwijderd. Vaak krijgt u een vervangende slokdarm, een buismaag. Naast het verwijderen van de slokdarm, worden er ook lymfklieren verwijderd. Deze lymfklieren zitten langs de slokdarm, maag, luchtpijp en langs de grote bloedvaten in de buik.

Voor de operatie wordt een combinatie van bestraling en chemotherapie gegeven. Hierdoor is de kans groter dat de tumor tijdens de operatie in zijn geheel verwijderd kan worden. Ook wordt de kans dat de ziekte terugkeert kleiner.

Oude situatie en nieuwe situatie. 

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die de celdeling remmen. De medicijnen heten cytostatica. Als uw arts deze behandeling voorschrijft dan krijgt u specifieke informatie hierover.

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling wordt gegeven in palliatieve setting en in studieverband. Het is een plaatselijke behandeling met als doel om kankercellen te vernietigen. Wanneer deze behandeling voor u van toepassing is, krijgt u verdere informatie via de radiotherapeut. Meer informatie over radiotherapie.

Plaatsen van voedingsbuisje (stent)

Als een operatie en bestraling niet mogelijk of wenselijk zijn en als u problemen heeft met het doorlaten van voedsel, kunt u het advies krijgen om een voedingsbuisje te laten plaatsen in de slokdarm (zie afbeelding). Het buisje wordt tijdens een gastroscopie langs de tumor geplaatst. Het voedingsbuisje zorgt ervoor dat het eten makkelijker door uw slokdarm kan. Wanneer deze behandeling voor u van toepassing is, krijgt u verdere informatie via de maag-darm-leverarts, internist-oncoloog en gespecialiseerd oncologieverpleegkundige.

Samen beslissen over kanker

Als u kanker heeft, moet u vaak in korte tijd een besluit nemen over uw behandeling. Die behandeling kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw leven, zowel op korte als op langere termijn. Om zelf mee te kunnen beslissen over uw behandeling informeert de specialist u zorgvuldig over de mogelijkheden, de gevolgen van de behandeling op uw dagelijkse leven voordat deze samen met u de uiteindelijke beslissing neemt. Weet ook dat u bedenktijd heeft.

Voordat u van de behandelend specialist een advies krijgt voor uw behandeling, wordt uw situatie met de andere specialisten van het behandelteam besproken. Deze specialisten werken intensief met elkaar samen en overleggen wekelijks over alle kankerpatiënten. Gezamenlijk stellen zij een advies voor uw behandelplan op. Meer informatie over samen beslissen krijgt u in deze video

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact op met polikliniek MDL/GE Chirurgie op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op (015) 260 32 20.

Illustraties zijn beschikbaar gesteld door Roche Nederland.

Heeft u vragen?

Neemt u gerust contact op met polikliniek MDL/GE Chirurgie.
Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op (015) 260 32 20.

E-mailen kan naar gechirurgie@rdgg.nl

Second opinion?

Twijfelt u over de diagnose of het behandelplan? U heeft het recht om een second opinion aan te vragen.

Informeer naar de mogelijkheden en bel ons op (015) 260 32 20.

 

Handige links

Aanvullende informatie over kanker vindt u op:

Verwijsgids Kanker

Kanker.nl

De invloed van kanker op uw leven