Huidkanker (Melanoom)

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Soms verschijnt deze moedervlek uit het niets, maar vaker ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek.

De afgelopen vijf jaar is het aantal patiënten met melanoom in onze regio sterk gestegen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 3.500 mensen een melanoom vastgesteld. Voor de puberteit komt het melanoom heel zelden voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan, maar meestal bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn.

Oorzaak

De oorzaak van een melanoom is niet altijd duidelijk. De relatie met blootstelling aan teveel zon is aannemelijk maar niet bewezen. De relatie tussen verbranding op jonge leeftijd en een verhoogd risico op melanoom staat wel vast. Mensen met bepaalde lichamelijke kenmerken hebben meer aanleg om een melanoom te krijgen. Zij hebben vaak een lichte huid, die moeilijk bruin wordt én snel verbrandt.

Het melanoom blijkt ook vaker voor te komen bij mensen die over het hele lichaam een groot aantal moedervlekken of afwijkende moedervlekken hebben (dysplastische naevi). Moedervlekken verschillen onderling niet alleen in grootte, maar ook in vorm en kleur. Zij komen onder meer voor in families met een aanleg voor het krijgen van erfelijk melanoom. Een kenmerk van het erfelijk melanoom is het voorkomen van veel en afwijkende moedervlekken, waaruit een melanoom kan ontstaan. Ongeveer 5 tot 10% van alle mensen met een melanoom heeft de ziekte gekregen door erfelijke aanleg.

Klachten

U herkent een melanoom als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Vaak gaat dit gepaard met jeuken of bloeden van de moedervlek. Ga bij twijfel naar uw huisarts.

Diagnose

Wanneer u klachten heeft of wanneer een of meer van bovenstaande symptomen aanwezig zijn, is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. Door microscopisch onderzoek kan met grote zekerheid worden gesteld of het om een melanoom gaat. Met een handmicroscoop (dermatoscoop) bekijken we de afwijking op de huid die hiermee tien keer vergroot wordt. Er wordt hiervoor intensief samengewerkt met de afdeling dermatologie.

Behandeling

Een melanoom wordt bij voorkeur eerst door een kleine operatie verwijderd. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een dermatoloog of (plastisch) chirurg. Het weefsel dat is weggehaald wordt daarna onderzocht. In de meeste gevallen wordt daarna in tweede instantie rond het litteken nog iets meer weefsel weggehaald om de kans dat het melanoom terugkomt te verkleinen. Bij dikkere melanomen wordt vaak onderzocht of er sprake is van uitzaaiing in de lymfklier en wordt op de operatiekamer de eerste lymfklier (de poortwachtersklier) verwijderd zodat deze microscopisch kan worden onderzocht. We staan in nauw contact met de melanoomcentra van het Erasmus MC, het LUMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis voor overleg en om patiënten te verwijzen als dat nodig is.

Heeft u vragen?

Onze gespecialiseerde verpleegkundigen van de poliklinieken Dermatologie en Chirurgie beantwoorden graag uw vragen en hebben telefonisch spreekuur. U kunt op werkdagen bellen op (015) 260 43 91.

Heeft u vragen?

Onze gespecialiseerde verpleegkundigen van de poliklinieken Dermatologie en Chirurgie beantwoorden graag uw vragen en hebben telefonisch spreekuur. U kunt op werkdagen bellen naar (015) 260 43 91.

Second opinion?

Twijfelt u over de diagnose of het behandelplan? U heeft het recht om een second opinion aan te vragen.

Informeer naar de mogelijkheden en bel ons op (015) 260 39 46.

Handige links

Aanvullende informatie over kanker vindt u op:

Verwijsgids Kanker

Kanker.nl

Patiƫntenportaal

Direct naar Mijn Reinier de Graaf

Meer informatie over het patiëntenportaal.

E-mail notificaties ontvangen? Stel dit handmatig in.