Reinier de Graaf haalt coronapatiënten uit isolement met virtueel bezoekuur

Patiënten met het coronavirus op de verpleegafdelingen kunnen vanaf deze week virtueel bezoek ontvangen via het online platform We Visit. Op deze manier kunnen mensen die vanwege besmettingsgevaar geen bezoek mogen ontvangen, toch contact hebben met familie of naasten. Reinier de Graaf wil hiermee eenzaamheid tegengaan.

Reinier de Graaf heeft We Visit ontwikkeld samen met de TU Delft, Erasmus MC, Family Centered Intensive Care (FCIC) en de Nederlandse Vereniging  voor Intensive Care (NVIC). Met een speciale tablet kunnen patiënten via dit platform op afgesproken tijden met meerdere familieleden en vrienden tegelijk praten. Het gaat om een pilot.

Crowdfundingsactie tablets

Het idee voor dit virtuele bezoekuur begon met de crowdfundingsactie van Mesut Savas, arts in opleiding interne geneeskunde. Hij zag hoe eenzaam coronapatiënten werden, omdat zij geen bezoek konden ontvangen. Daarom startte hij een geldinzamelingsactie voor speciale tablets, waarmee patiënten toch in contact kunnen komen met hun naasten. Savas: “Juist nu in deze tijd hebben deze zieke patiënten contact en steun hard nodig. Om dat toch mogelijk te maken, bieden tablets uitkomst. Inmiddels hebben we al vijf apparaten kunnen aanschaffen en we verwachten op korte termijn er nog drie bij te kunnen bestellen. Echt fantastisch! En de actie gaat nog door.”

Veilig contact

Toen de crowdfundingsactie op gang kwam, hebben Reinier de Graaf en de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft de handen ineen geslagen en een platform voor online bezoeken ontwikkeld. Het doel was om patiënten met meerdere mensen tegelijk te laten communiceren zoals bij een echt bezoekuur. Daarnaast moest het platform voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Daarom verloopt het virtueel bezoekuur via een beveiligde verbinding met beveiligde tablets en worden gesprekken vanwege privacy meteen gewist. 

Bijdragen aan de crowdfundingsactie van Mesut Savas kan via https://www.gofundme.com/f/eenzaamheidsvirus-bij-corona-patienten-aanpakken