Veelgestelde vragen

Mag ik beeld- en/of geluidsopnamen maken in het ziekenhuis?

Het is voor derden niet toegestaan zonder toestemming beeld- of geluidsopnamen te maken met bijvoorbeeld een videocamera of een fototoestel. Neem contact op met de afdeling Communicatie als u toestemming wilt vragen.

Patiënten en bezoekers van Reinier de Graaf willen vaak een foto maken van zichzelf of de verwante. Dat is vaak erg hinderlijk of vervelend voor ons personeel of voor andere patiënten op de kamer. Zij komen soms ongevraagd op foto’s te staan die op internet een eigen leven leiden. Vraag dus altijd toestemming wanneer u een foto wilt maken.

Hoe kom ik erachter hoeveel een behandeling kost?

Voor de meeste ziekenhuisbehandelingen (A-segment) gelden vaste tarieven die de Nederlandse overheid vaststelt. U vindt deze tarieven op de website van de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa).

Voor de overige behandelingen (B-segment) stellen ziekenhuizen samen met zorgverzekeraars tarieven vast. U vindt deze tarieven op deze pagina.

Ik ga verhuizen, hoe geef ik mijn nieuwe adresgegevens door?

De eerstvolgende keer dat u het ziekenhuis bezoekt, meldt u zich in Delft bij de Registratiezuil of in Voorburg bij de balie Patiëntenregistratie en geeft u uw nieuwe adresgegevens door. U ontvangt geen nieuwe patiëntpas, uw bestaande pas is 10 jaar geldig (voor kinderen 2 jaar).

Wilt u de adreswijziging eerder doorgeven, doet u dat dan schriftelijk door middel van een verhuisbericht. Vermeld alle meeverhuizende gezinsleden, zodat de patiëntnummers kunnen worden opgezocht in het systeem en de adreswijziging voor iedereen verwerkt wordt.

Een adreswijziging kunt u opsturen naar:

Reinier de Graaf Groep
Afdeling Patiëntenregistratie
Antwoordnummer 10263
2600WB Delft (een postzegel is niet nodig)

Ik wil graag werken of stage lopen bij Reinier de Graaf. Waar vind ik meer informatie?

Wij zijn vaak op zoek naar nieuwe collega’s en stagiaires. Op onze website staat alle informatie over werken of stage lopen bij ons ziekenhuis. Daar vindt u ook de actuele vacatures.

Wat zijn de wachttijden voor polikliniekbezoek, opname en operatie?

De wachttijden zijn voor iedere polikliniek, behandeling en operatie verschillend. De wachttijden verschillen ook per locatie. Zie hier voor het overzicht van de wachttijden of de pagina van de betreffende polikliniek

Hoe kan ik mijn afspraak afzeggen of wijzigen?

Hebt u een afspraak bij Reinier, maar bent u verhinderd? U kunt uw afspraak minimaal 24 uur van tevoren telefonisch afzeggen of wijzigen (minimaal 24 uur van tevoren). Kijk voor het telefoonnummer bij de polikliniek waar u de afspraak heeft. Het is nog niet mogelijk uw afspraak via de website te wijzigen.

Ik hoor dat Reinier de Graaf een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) gebruikt. Waarom zou ik hier mee instemmen?

Het Elektronisch Patiëntendossier dat Reinier hanteert is alleen voor intern gebruik. Alleen de zorgverleners in het Reinier die direct bij uw behandeling zijn betrokken, hebben recht op inzage in uw gegevens. Uw huisarts krijgt digitaal een samenvatting van de behandelingen. Er is dus geen uitwisseling tussen afzonderlijke zorgorganisaties. Het interne EPD lijkt dus erg op een papieren dossier, maar heeft belangrijke voordelen: u hoeft minder vaak uw verhaal te vertellen en de kans dat zorgverleners informatie over het hoofd zien is veel kleiner.

Heeft Reinier de Graaf draadloos internet (Wifi)?

Ja, u kunt in alle gebouwen van Reinier de Graaf draadloos internet gebruiken. Ga hiervoor naar de wifi-instellingen van uw smartphone, tablet of laptop en kies voor ReinierGast.

Ik heb een klacht. Waar kan ik deze melden?

Onze medewerkers doen hun uiterste best u zo goed mogelijk te helpen. Maar natuurlijk kan het gebeuren dat dingen niet geheel naar wens verlopen en dat u niet tevreden bent. Ons advies is uw klacht in eerste instantie te uiten tegen de persoon die het aangaat, of op de plek waar de klacht is ontstaan. Mocht dit niet naar tevredenheid verlopen, dan kunt u terecht bij de klachtenfunctionaris van Reinier. Lees voor meer informatie de klachtenpagina. 

Kan ik mijn medisch dossier inzien?

Alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling bij een specialist van Reinier de Graaf worden vastgelegd in een medisch dossier. U kunt op verzoek uw medische gegevens inzien door hiervoor een formulier in te vullen.

Kan ik mijn medisch dossier laten vernietigen?

Het dossier van een patiënt die meer dan vijftien jaar niet meer onder behandeling in het ziekenhuis is, wordt in principe vernietigd. Soms wordt hierop een uitzondering gemaakt, bijvoorbeeld wanneer het gegevens over erfelijke aandoeningen betreft. Als u wilt dat uw dossier wordt vernietigd, dan kunt u hiervoor een verzoek indienen.

Hoe weet ik wat voor kwaliteit een ziekenhuis biedt?

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft een databank met gegevens over de kwaliteit van ziekenhuizen. Deze gegevens deelt de NVZ met de website 'Kies beter'.  Dit is een voorlichtingswebsite waarop zorg van ziekenhuis vergeleken wordt. Hier kunt u zien hoe goed een ziekenhuis op een bepaalde behandeling 'scoort'.

Kan ik mijn eigen specialist/ziekenhuis kiezen?

In principe kunt u zelf kiezen voor een ziekenhuis of specialist. Het is wel van belang dat uw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met Reinier de Graaf. Is dat niet het geval, dan kan de vergoeding in gevaar komen. Het beste kunt u met uw zorgverzekeraar overleggen. Het kan dan zijn dat uw zorgverzekeraar u naar een ander ziekenhuis stuurt, omdat de verzekeraar met dat ziekenhuis wel afspraken heeft.

Waarom duurt het soms zo lang op de SEH?

De SEH heeft een tweede ingang, de ambulancesluis. Hier komen ook patienten binnen en kan het drukker zijn dan u vanuit deze wachtkamer kunt zien.

  • We behandelen gemiddeld 100 patiënten per dag
  • Het patiëntenaanbod is niet planbaar
  • Bloeduitslagen > gemiddeld 1,5 uur
  • Been gipsen > gemiddeld 45 minuten

Wordt iemand eerder opgeroepen dan u op de SEH?

  • Elke patiënt krijgt bij binnenkomst een urgentiecode
  • De code bepaalt in welke volgorde iemand wordt behandeld
  • De wachttijden per specialisme verschillen
  • Sommige uitslagen zijn eerder bekend