Tweede editie Delftse Vierdaagse van start

In het Reinier de Graaf Gasthuis is vandaag (18 juli) de tweede editie van de Delftse Vierdaagse van start gegaan. Tegelijk met de Vierdaagse in Nijmegen lopen de patiënten hun eigen route in de wandelgangen van het ziekenhuis. Onderweg komen ze langs een blarenpost, kunnen ze hun stempelkaart vol maken en worden ze aangemoedigd door een enthousiast publiek. Voor alle deelnemers zijn er gladiolen en een bewijs van deelname. De Delftse Vierdaagse is een initiatief van de fysio- en ergotherapeuten van Reinier de Graaf.

De patiënten krijgen van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli tussen 10.30 uur en 11.15 uur de kans om hun meters te maken. De afstanden zijn opgebouwd uit stukken van 50 meter. Na elke 50 meter is het voor laag belastbare patiënten mogelijk om even te rusten. Patiënten kunnen alle vier dagen komen wandelen, maar het is ook mogelijk om één dag of enkele dagen deel te nemen. Om mee te kunnen doen, moet de patiënt onder behandeling staan van een fysiotherapeut van Reinier de Graaf.

Directeur Carina Hilders gaf op de eerste dag van de Delftse Vierdaagse het startschot. “Ik ben heel blij om te zien dat onze patiënten op een goede manier in beweging zijn. Het is mooi om dit met elkaar te kunnen doen, patiënten en medewerkers. Initiatieven als dit geven energie en daarmee zorgen we ervoor dat we de zorg elke dag weer een beetje beter maken.”

Op de eerste dag deden twaalf patiënten mee aan de Delftse Vierdaagse; zelfstandig lopend, met rollator of in een rolstoel. “Ik wil graag zo snel mogelijk naar huis en ik hoop dat mijn deelname daar aan bijdraagt”, aldus een van de patiënten. “Stilstaan is achteruitgaan, ik wil het liefst zo lang mogelijk doorlopen.”

De fysio- en ergotherapeuten willen met de Vierdaagse laten zien dat bewegen tijdens de opname gezond en leuk is en dat dit het risico op complicaties tijdens en na de ziekenhuisopname aanzienlijk vermindert. “Bewegen is goed voor iedereen, ook als je ziek bent”, aldus ergotherapeut Maria van Wissen. “Het is onder meer goed voor je longen, hart en spieren als je actief bent, zeker als je voor kortere of langere tijd in het ziekenhuis ligt.”

De gladiolen zijn beschikbaar gesteld door Kwekerij J.M. van Berkel uit Hillegom.