TopZorg voor behandeling carpaal tunnel syndroom

Reinier de Graaf heeft van zorgverzekeraar Menzis het TopZorg predicaat gekregen voor de behandeling van carpaal tunnel syndroom (CTS). Het predicaat geldt tot en met 2015. Het hebben van het TopZorg predicaat laat zien dat het ziekenhuis verder kijkt dan de behandeling en de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, wachttijden en het geven van informatie. Het Reinier de Graaf kreeg eerder al het predicaat TopZorg voor de behandeling van liesbreuken, darm-, borst- en prostaatkanker.

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste handzenuw in de pols, als gevolg van een zwelling in de ruimte (tunnel) waar de zenuw doorheen loopt. De oorzaak van de zwelling is in de meeste gevallen onbekend. Bij CTS kunnen de klachten verschillen van een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers, een gezwollen, dik gevoel in de hand, uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders tot vermindering van de kracht van de hand.

Hand- en Polscentrum
Patiënten kunnen met deze aandoening bij Reinier de Graaf op verschillende afdelingen terecht: zowel Chirurgie en Neurologie als het Hand- en Polscentrum behandelen het carpaal tunnel syndroom. In het Hand- en Polscentrum werken een traumachirurg, een plastisch chirurg en een orthopedisch chirurg samen. Bij complexe hand- of polsaandoeningen kan, indien nodig, de hulp worden ingeroepen van andere zorgprofessionals zoals een revalidatiearts.

Ervaring
Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de behandeling beter is naarmate het team dat bij de zorg betrokken is meer ervaring heeft. Daarom hanteert Menzis TopZorg ook richtlijnen over het aantal ingrepen dat een zorginstelling jaarlijks uitvoert voor een aandoening. Om voor het predicaat TopZorg Carpaal Tunnel Syndroom in aanmerking te komen, gaat Menzis daarom uit van een minimum van 150 operatieve ingrepen per jaar. In het Reinier de Graaf zijn het afgelopen jaar 384 patiënten aan deze aandoening geopereerd. Geen van deze patiënten kreeg binnen 30 dagen na de operatieve ingreep een wondinfectie.