Summerclass Orthopedie: in twee dagen volledig bijgespijkerd

In Delft is dit jaar voor de zesde keer de Summerclass Orthopedie gehouden, een initiatief van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Twee dagen lang werden jonge professionals tijdens dit evenement bijgespijkerd over het vak orthopedie. Volgens de organisatoren mag er namelijk meer aandacht komen voor dit specialisme. De editie van dit jaar bracht een gemengde groep van zorgprofessionals bij elkaar, zoals coassistenten, huisartsen in opleiding, huisartsen, fysiotherapeuten en operatieassistenten.

De bezoekers konden zich verder verdiepen in en laten bijpraten over alles wat met orthopedie te maken heeft, onder meer door twintig minuten durende hands-on workshops. Tijdens deze workshops konden de deelnemers in kleine groepjes het doen van lichamelijk onderzoek bij patiënten met een klacht over het bewegingsapparaat optimaliseren. 

Hoogtepunt van de tweedaagse bijeenkomst was een live-operatie, waarbij de knie van een patiënt werd vervangen door een prothese. De operatie werd uitgevoerd door orthopedisch chirurgen Herman Kaptijn en Hennie Verburg van het Reinier de Graaf ziekenhuis, alwaar de ingreep ook plaatsvond. Via een videoverbinding tussen de zaal en de operatiekamer (OK) werd de operatie tijdens de Summerclass getoond op grote videoschermen. Vanuit de zaal konden deelnemers direct vragen stellen aan de chirurgen.

Het idee van de Summerclass Orthopedie is afkomstig van Rolf Bloem, werkzaam als orthopedisch chirurg in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het evenement wordt georganiseerd door de vakgroep orthopedie van Reinier de Graaf en wordt gesteund door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. Tijdens deze editie van de Summerclass Orthopedie waren topsprekers uit verschillende vakgebieden aanwezig, waaronder sportarts Robert-Jan de Vos en orthopedisch chirurgen Koen Bos en Julius Wolkenfelt. 

Naast deze workshops, live-operatie en presentaties was er ook tijd voor ontspanning. Zo konden de deelnemers op het evenemententerrein blijven slapen en werden er een borrel, informarkt en barbecue georganiseerd. Bovendien hadden de organisatoren een Lowlands-achtige sfeer gecreëerd in de oude lijm- en gelatinefabriek in Delft waar het evenement werd gehouden door middel van foodtrucks en een aansluitend feest met dj en saxofonist.