Sinterklaas bezoekt patiënten en medewerkers

Ook dit jaar bezocht Sinterklaas het Reinier de Graaf ziekenhuis om de zieke patiënten op de verpleegafdelingen een hart onder de riem te steken. Hij maakte op dinsdag 4 december samen met drie pieten zijn entree per Ambulance, waarna hij werd ontvangen in de centrale hal. Tijdens zijn ronde sprak de Sint met blij verraste patiënten en bedankte hij de medisch specialisten en verpleegkundigen voor de goede zorg die zij dag in dag uit leveren. Zijn pieten deelden in de tussentijd pepernoten en chocola uit.

Vandaag, op 5 december, bezochten Sint en zijn pieten de Kinder- en jeugdafdeling en de afdeling Neonatologie. In de Ronald McDonald Huiskamer werden zij enthousiast ontvangen door de patiëntjes en hun familieleden. Sinterklaas las voor uit zijn grote boek en de pieten deelden cadeautjes uit. Ook de kinderen die in isolatie liggen, werden niet vergeten.

“Elk jaar is de komst van Sinterklaas voor onze patiëntjes heel bijzonder”, aldus medisch pedagogisch hulpverlener Jorinka Poot. “We hebben het bezoek van tevoren aangekondigd, waardoor de kinderen er echt naar uit kunnen kijken. Het is goed dat ze de Sint niet hoeven te missen, ondanks dat ze bijvoorbeeld niet naar school kunnen. Ook op de afdeling Neonatologie waren de Sint en zijn pieten zeer welkom, de ouders van de pasgeboren kindjes en hun broertjes en zusjes vinden het fijn om hen daar te zien.”

Pietengym

Naast bezoeken van de Sint werd in Reinier de Graaf ook op andere manieren aandacht besteed aan het pakjesfeest. Zo organiseerden de fysiotherapeuten een pietengym voor minder mobiele patiënten. De fysiotherapeuten startten met een warming-up. Daarna deden patiënten doorgeefoefeningen met ingepakte cadeaus, gooiden zij pakjes in een nepschoorsteen en speelden zij ‘tennis’ met feestelijke ballonnen. 

“We organiseren pietengym om patiënten te stimuleren om meer te bewegen”, zo licht fysiotherapeut Irene Lieftinck toe. “Omdat de oefeningen zittend worden gedaan, kunnen ook de minder mobiele patiënten meedoen. Tijdens de pietengym hadden we livemuziek van een pianist die op een keyboard sinterklaasliedjes speelde. Dat maakte het een feest van herkenning. De patiënten die meededen waren dan ook heel enthousiast.”