Sedationisten Reinier de Graaf nu ook actief op afdeling Gynaecologie

In een rustgevende roes een vervelende behandeling ondergaan? Vanaf september van dit jaar kan dit ook op de afdeling Gynaecologie van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Hier is namelijk een team van zogenoemde sedationisten werkzaam die onrustige patiënten of patiënten die bang zijn voor pijn helpen ontspannen door middel van medicatie. Op deze manier kunnen artsen de patiënt in alle rust behandelen, terwijl deze zelf minder risico loopt op complicaties.

Het team sedationisten bestaat uit anesthesieassistenten die een speciale opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist (SPS) volgen of hebben gevolgd. De sedationisten dienen patiënten medicatie toe om hen voorafgaand aan een behandeling in een roes te brengen of te laten slapen. Denk daarbij aan een claustrofobische patiënt die een PET-scanner in moet of een patiënt die een pijnlijk darmonderzoek ondergaat.

Door deze patiënten te sederen, kan de arts zich beter focussen op de behandeling en is er minder risico op het maken van fouten. Patiënten profiteren van het werk van de sedationisten, omdat ze voor en tijdens de behandeling minder zenuwen, angst of pijn ervaren. De patiënten kunnen tijdens hun sedatie zelfstandig blijven ademen, waardoor deze ingreep niet op de OK hoeft plaats te vinden. Tijdens een pre-operatief spreekuur bepaalt een anesthesioloog eerst of een patiënt veilig gesedeerd kan worden of dat er speciale maatregelen moeten worden getroffen. De sedationisten voeren hun werkzaamheden uit onder de eindverantwoordelijkheid van de anesthesiologen.

Beschikbaar op aanvraag

Met hun mobiele sedatiekar zijn de sedationisten op verschillende afdelingen binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis inzetbaar. Zo rijdt de sedatiekar onder meer rond bij de specialismen Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) en Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), Radiologie, Cardiologie en Nucleaire Geneeskunde. Vanaf september komt daar dus de afdeling Gynaecologie bij. De diensten van het sedatieteam zijn van dinsdag tot en met vrijdag op aanvraag van een arts beschikbaar. De teamleden zijn de helft van hun tijd werkzaam als sedationist en de andere helft als anesthesieassistent.

Een van de artsen die geregeld een beroep doet op de diensten van de sedationisten is KNO-arts Dick Kooper. “Ik heb veel patiënten bij wie ik een slaapendoscopie uitvoer. Daarbij onderzoeken we het keel- en neusgebied van een patiënt om te achterhalen waarom hij of zij snurkt. Het is dan uiteraard belangrijk dat een patiënt in slaap is. De sedationisten helpen me daar bij en doen hun werk naar volle tevredenheid.”

In het ziekenhuis zijn vijf sedationisten werkzaam, waarvan er twee in opleiding zijn. Reinier de Graaf was vier jaar geleden een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die begon met de inzet van sedationisten. Volgens sedationist Ingeborg Middendorp zijn de artsen zeer tevreden over de inzet van het sedatieteam. Dat blijkt ook uit het aantal behandelingen waarbij een beroep wordt gedaan op de sedationisten. In heel 2013 waren dit er nog 35, terwijl de teller in maart van dit jaar al op 226 behandelingen stond.