Reinier Topklinisch: wat betekent topklinisch voor patiënt Cor de Vos?

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is trots dat Samenwerkende Topklinische OpleidingsZiekenhuizen (STZ) onze status als topklinisch ziekenhuis heeft verlengd met vijf jaar. Met deze titel laten we zien dat we een ambitieus ziekenhuis zijn dat bijzondere aandacht heeft voor topklinische zorg, het opleiden van zorgprofessionals, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kwaliteit van zorg. Maar wat betekent topklinisch? We vroegen het onze zorgprofessionals en patiënten. Deze keer patiënt Cor de Vos.

Cor de Vos (79) kreeg in 2018 een buismaag, een vervangende slokdarm, nadat bij hem slokdarmkanker was geconstateerd. Een operatie die Reinier Graaf als STZ-ziekenhuis als enige in de regio mag uitvoeren, omdat het hoogcomplexe zorg is waarvoor specifieke kennis nodig is. 

Hoe bent u in het ziekenhuis terecht gekomen?

“Ik ben er zelf achter gekomen dat er iets aan de hand was toen ik het Spaans benauwd kreeg nadat ik een hap preistamppot had gegeten. Bij een endoscopie in het Reinier de Graaf ziekenhuis werd een stukje spek aangetroffen dat was blijven steken in mijn slokdarm. Uit biopten bleek dat er kankercellen zaten. Dan kom je in een karretje terecht dat begint te rijden. Ik heb meegewerkt aan een wetenschappelijke studie waarbij ik eerst chemo en bestraling heb gekregen en daarna ben geopereerd. Dat kon omdat ik heel fit was. Zes weken lang was ik vijf dagen per week in Delft.”
      
Hoe heeft u de zorg in Reinier de Graaf ervaren? 

“Ik ben fantastisch begeleid door verpleegkundig specialist Erlinde de Graaf. Zij was de verbindende schakel tussen mij en alle artsen die bij mijn behandeling betrokken waren. Erlinde was mijn vaste aanspreekpunt bij wie ik met vragen terecht kon. We hebben eigenlijk samen het hele traject doorlopen. Toen ik een keer helemaal gek werd van alle afspraken die er op één dag gepland stonden, ging zij bellen. En die keer dat ik na mijn operatie buikpijn kreeg van de sondevoeding, kon ik meteen bij haar terecht en hebben we samen besloten te stoppen met de voeding. Erlinde was onmisbaar.” 

Hoe heeft u gemerkt dat Reinier de Graaf topklinische zorg biedt?

“Ik heb in geen enkel ziekenhuis zoveel aandacht en begeleiding gekregen als in Reinier de Graaf. Er was samenspraak met de arts en hij gaf me een keuze. De samenwerking met Erlinde vond ik fantastisch! De mensen van Reinier de Graaf zijn supergemotiveerd, goed benaderbaar, eerlijk en open. Dankzij alle goede zorgen zit ik nu weer op de fiets en gaat eten steeds beter. Je moet het leven nemen zoals het komt. Er is altijd wel een gaatje in de wolken waar de zon doorheen kan schijnen.”