Reinier Topklinisch: wat betekent topklinisch voor kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven?

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is trots dat Samenwerkende Topklinische OpleidingsZiekenhuizen (STZ) onze status als topklinisch ziekenhuis heeft verlengd met vijf jaar. Met deze titel laten we zien dat we een ambitieus ziekenhuis zijn dat bijzondere aandacht heeft voor topklinische zorg, het opleiden van zorgprofessionals, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kwaliteit van zorg. Maar wat betekent topklinisch? We vroegen het onze zorgprofessionals en patiënten. Deze keer kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven.

Wat houdt jouw werk in?

“Ik ben als kinderarts verbonden aan het Centrum voor Allergie en Kind. Hier krijgen we patiëntjes met eczeem, voedselallergie, hooikoorts en astma uit de hele regio. Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland zijn we in 2018 gestart met een Pindapoli, waar we proberen te voorkomen dat kinderen tussen de 4 en 8 maanden met eczeem een pinda-allergie krijgen. Deze kinderen kunnen een allergie ontwikkelen wanneer pindaresten via de kapotte huid in het lichaam komen. Maar als ze op jonge leeftijd via de darmen in aanraking komen met pinda, is dit te voorkomen. Daarom krijgen ze gecontroleerd pindakaas te eten.”

Wat betekent onze topklinische status voor jouw onderzoek op de Pindapoli?

“Topklinisch betekent dat we hier bij Reinier de Graaf praktisch toepasbaar onderzoek doen. Kinderen die op de Pindapoli komen doen mee met dit onderzoek. We proberen te voorspellen welke kinderen een allergie kunnen ontwikkelen en kijken in welke omstandigheden het veilig is om ze pinda te laten eten. Zo testen we of de aannames uit eerdere studies kloppen en ontdekken we soms nieuwe dingen. Van de 150 kinderen die we op deze manier hebben behandeld, heeft er niet één een allergie ontwikkeld.

Wat heeft de patiënt eraan dat Reinier de Graaf een topklinisch ziekenhuis is?

“Uit heel het land komen er ouders met hun kinderen naar de Pindapoli. Maar topklinisch betekent niet alleen dat je heel goed bent in het behandelen; het betekent ook dat je goed bent in het ontwikkelen en delen van kennis. Wij helpen daarom andere ziekenhuizen bij het opzetten van een Pindapoli. Wij dragen daarnaast onze kennis actief over op kinderartsen, huisartsen, dermatologen en diëtisten. En als er nieuwe regels worden gemaakt rondom pinda-allergie, zorgen wij dat daarin wordt opgenomen dat je vroeg moet beginnen.”

Wat betekent topklinisch voor jou?

“Delft is één van de drie plekken in Nederland waar je tot kinderarts-allergoloog opgeleid kan worden. De reden dat ik na mijn studie ben gebleven is dat hier een uniek klimaat is voor onderzoek. Allergoloog Hans de Groot, de man die mij heeft opgeleid, heeft hiervoor de weg vrijgemaakt. Daarnaast hebben we een Raad van Bestuur die hier veel belang aan hecht. Ik kwam dus in een gespreid bedje. Ik krijg hier de ruimte om te pionieren. En dat is ontzettend leuk!”