Reinier Topklinisch: wat betekent topklinisch voor chirurg Maarten van der Elst

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is trots dat Samenwerkende Topklinische OpleidingsZiekenhuizen (STZ) onze status als topklinisch ziekenhuis heeft verlengd met vijf jaar. Met deze titel laten we zien dat we een ambitieus ziekenhuis zijn dat bijzondere aandacht heeft voor topklinische zorg, het opleiden van zorgprofessionals, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kwaliteit van zorg. Maar wat betekent topklinisch? We vroegen het onze zorgprofessionals en patiënten. Dit keer, als laatste in de rij, Maarten van der Elst, chirurg en voorzitter van het Innovatieplatform van Reinier de Graaf. 

Wat betekent het voor jouw werk dat Reinier de Graaf een topklinische status heeft?

"Ik mag hier werken in een inspirerende omgeving met veel aandacht voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. We maken deel uit van een mooi netwerk met slimme, innovatieve mensen die veel ervaring in de zorg hebben. Topklinisch zijn betekent onder meer dat we ons steeds blijven verbeteren, zodat we nog veiliger en efficiënter kunnen werken. Zo brengen we de zorg voor onze patiënten naar een steeds hoger niveau. Ik ben ook erg trots op het Innovatieplatform in Reinier de Graaf, dat bestaat uit medewerkers uit verschillende vakgebieden die samen innovatieve initiatieven binnen proberen te halen. Het kan zowel gaan om het zorgen voor schoon afvalwater door onze Pharmafilter zuiveringsinstallatie tot aan het verbeteren van operatietechnieken met een operatierobot. Er liggen hier zoveel kansen, zeker met de Technische Universiteit Delft als belangrijke samenwerkingspartner. Diverse talentvolle jonge mensen van de TU Delft komen met briljante ideeën, die ze in ons ziekenhuis in de praktijk kunnen brengen. Zoals de ontwikkeling van de polslampjes voor chirurgen, die ervoor zorgen dat we beter zicht hebben tijdens operaties. Maar bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van een model-stasteun voor OK-assistenten, die fysieke klachten tijdens lange operatiedagen voorkomt."

Wat heeft de patiënt eraan dat Reinier de Graaf een topklinisch ziekenhuis is?

"Ik merk dat patiënten gevoelig zijn voor innovatie en onderzoek en dat gebeurt in Reinier de Graaf op hoog niveau. Patiënten lezen bijvoorbeeld over robotchirurgie bij prostaatkankeroperaties en willen vervolgens hier geopereerd worden omdat dit hun kans op complicaties verkleint. Ook merk ik dat patiënten de samenwerking met de TU Delft en de innovaties die hieruit voortkomen interessant vinden. Dit alles geeft veel patiënten het vertrouwen dat ze in goede handen zijn en worden behandeld volgens de meest vooruitstrevende technieken."

Ben je bewust bij Reinier de Graaf komen werken vanwege de topklinische status?

"Toen ik werd gevraagd om hier te komen werken, speelde dit voor mij zeker een grote rol. Ik wist dat zorgverleners in Reinier de Graaf het belangrijk vinden om continu te blijven verbeteren en echt stil te staan bij belangrijke keuzes. Onze STZ-status dwingt ons om constant op onze tenen te lopen en het goed te blijven doen. Ik wist ook dat dit ziekenhuis veel nieuwe, talentvolle medici aantrekt. Dat maakte het voor mij ook interessant, want zo blijf je elkaar stimuleren en inspireren om het onderste uit de kan te halen."