Reinier Haga Prostaatkankercentrum genomineerd voor VBHC Prize

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is genomineerd voor de internationale Value Based Health Care (VBHC) Prize 2019. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door het Value-Based Health Care Center Europe, een organisatie die zich sterk maakt voor de inzet van VBHC binnen de gezondheidszorg. De VBHC Prize is bedoeld voor initiatieven die op een vooruitstrevende manier de patiëntwaarde weten te vergroten.

Directeur Carina Hilders is blij met de nominatie van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum: “Dit is wederom een bevestiging dat de krachtenbundeling en de vernieuwde manier van werken tussen alle betrokken specialismen van Reinier de Graaf, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis in één team, één ruimte, vanuit één locatie en samen met de patiënt, leidt tot het beste resultaat. En de nominatie laat zien dat we binnen het Prostaatkankercentrum goed op weg zijn met de toepassing van VBHC.”

Naast het Reinier Haga Prostaatkankercentrum zijn nog twaalf andere initiatieven van over de hele wereld genomineerd. Op donderdag 18 april aanstaande maakt de jury bekend wie de VBHC Prize heeft gewonnen. Tijdens de bijeenkomst wordt niet alleen deze prijs uitgereikt, maar staat ook de vraag centraal hoe zorginstellingen VBHC kunnen implementeren. Meer informatie is te vinden op de website van het Value-Based Health Care Center.

VBHC
VBHC is een concept dat in de Verenigde Staten is ontwikkeld. Het gaat uit van het meten van de uitkomsten van zorg en de bijbehorende kosten. Daarbij wordt het gehele zorgpad voor de behandeling van een patiënt als uitgangspunt genomen, zodat de bijdrage van de verschillende disciplines duidelijk wordt. Het hele traject van preventie tot en met revalidatie en nazorg wordt in kaart gebracht. Op deze manier ontstaat een lerende omgeving die de zorg continu verbetert.

In Nederland wordt VBHC steeds populairder omdat het een methode is die in kaart brengt hoe de zorg wordt verbeterd en wat dat dan kost. Dit maakt het voor medisch specialisten gemakkelijker om duidelijk te maken aan zorgverzekeraars wat investeringen opleveren. Zorgverzekeraars op hun beurt krijgen beter inzicht in de kwaliteit van de geleverde zorg. Voor patiënten is VBHC prettig omdat ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan de metingen. Ze zijn nauw betrokken bij hun eigen behandeling en bij de beslissingen die worden genomen.

Enkele specialisten van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum.