Reinier de Graaf ziekenhuis produceert zelf beschermende mondmaskers voor zorgpersoneel in Nederland

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is gestart met het zelf produceren van beschermende corona-mondmaskers voor zijn zorgmedewerkers. In een naaiatelier in Monster produceren stafmedewerkers van het ziekenhuis, studenten en andere vrijwilligers per dag tot zo’n 2000 mondmaskers. Zo houdt het ziekenhuis zijn voorraad beschermende materialen op peil, zodat artsen en verpleegkundigen op een veilige manier zorg kunnen blijven bieden aan patiënten. De stof voor de mondmaskers is in samenwerking met de TU Delft uitvoerig getest. Het wachten is op een akkoord van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Schaarste
Door de coronacrisis is er in Nederland een grote schaarste aan beschermende mondmaskers. Ook het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft te maken met dit probleem. Directeur Carina Hilders: “Op korte termijn zouden voorraden mondmaskers vanuit China in Nederland aankomen. Wij kunnen niet inschatten of deze voorraden voldoende zijn voor de enorme vraag in de hele Nederlandse zorgsector. Uit voorzorg, en rekening houdend met een toestroom aan patiënten met corona naar ons ziekenhuis, starten we vandaag met de productie van onze eigen mondmaskers. Ons doel is om hoogwaardige FFP2-maskers te produceren, die voldoen aan alle veiligheidseisen om zorgmedewerkers optimaal te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.” 

Taskforce
Een taskforce van het ziekenhuis, bestaande uit medici en infectiepreventiespecialisten, houdt zich voortdurend bezig met het op peil houden van de voorraad beschermende persoonlijke materialen. Zo onderzoeken ze momenteel de mogelijkheid van het steriliseren van FFP2-mondmaskers voor hergebruik en zijn ze gestart met de productie van eigen mondmaskers. De stof die voor de zelfgeproduceerde mondmaskers wordt gebruikt, bestaat uit spunbond microfiber en aluminium flexibele strips. De stof is uitvoerig door hen en in samenwerking met onze partner de TU Delft getest. 

Productie
De productie van de mondmaskers vindt plaats in een naaiatelier in het Westlandse Monster. Dagelijks dragen stafmedewerkers van het ziekenhuis, ROC-studenten en andere vrijwilligers zorg voor de productie. De bedoeling is dat de productie 24 uur per dag door gaat en dat er in meerdere, kleine groepen wordt gerouleerd. Het uiteindelijke doel is om de productie op te schalen en de maskers ook ter beschikking te stellen aan andere zorginstellingen in Nederland die moeilijk aan beschermingsmaterialen kunnen komen. De mondmaskers worden pas in gebruik genomen als ze ook door het RIVM zijn getest en aan alle veiligheidseisen voldoen.