Reinier de Graaf tilt patiëntenmaaltijd naar gastronomisch niveau

“Lekker, dat Straatje van Vermeer”

Een ziekenhuis kent overeenkomsten met een verblijf in een hotel. Mensen slapen, eten en drinken er en ze hebben behoefte aan een prettige omgeving en service. Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft doet in veel opzichten al denken aan een hotel. Het ziekenhuis tilt ook de kwaliteit en presentatie van de patiëntenmaaltijden naar gastronomisch niveau. Samen met voormalig sterrenkok Pascal Jalhay, nu chef-createur bij Marfo, ontwikkelde het ziekenhuis vier culinaire creaties, geïnspireerd op beroemde schilderijen van de 17e-eeuwse Delftse meester Johannes Vermeer: het melkmeisje, de astronoom, het straatje en het meisje met de parel.
‘De Heerlijckheden van Vermeer’ zijn bedoeld om patiënten extra te verwennen gedurende hun verblijf in het ziekenhuis. Jetze-Jan Dijkstra, manager Hotelservices: “In het ziekenhuis is een lekkere maaltijd een lichtpuntje in de dag, een moment waarop men zich verheugt. Daarom serveren wij maaltijden die met aandacht tot stand zijn gekomen. Het past in onze visie onze patiënten een aangenaam verblijf te bieden.”

Waardig kunstwerk

De bijzondere recepten zijn vooruitstrevend en met bezieling uitgevoerd. Pascal Jalhay: “De pure ingrediënten, de mooie smaken, de kleuren: alles is geïnspireerd op Vermeers’ meesterwerken.” De maaltijden hebben een speciale verpakking,  die het verhaal van de maaltijd vertellen. Jalhay: "Ik wil dat elk gerecht beleefd wordt als een waardig kunstwerk, een cadeau op het bord. Een aantrekkelijk gepresenteerde maaltijd nodigt immers uit tot eten.”

Saladebar

Naast de “Heerlijckheden van Vermeer” kunnen patiënten dagelijks uit andere smaakvolle maaltijden kiezen, die bovendien per seizoen variëren. Ook voor vegetariërs en mensen met een zoutarm dieet is volop keuze. Beetje versgemalen peper, wat extra geraspte kaas of wat lekkers uit de saladebar erbij? Het is allemaal mogelijk.

Goed eten, sneller herstellen

Het Reinier de Graaf biedt patiënten de gelegenheid à la minute een keuze maken uit de uitgebreide menukaart. Eten wanneer je trekt hebt dus. Wie gewend is tussen de middag warm te eten, kan op dat moment warm eten. Misschien heeft iemand net een onderzoek gehad en pas later op de avond trek. Ook dan dient het ziekenhuis een warme maaltijd op.

Bezoek eet mee

Dagelijks, dus ook in het weekend, serveert het Reinier de Graaf ziekenhuis – op verzoek- gastenmaaltijden. Eet een patiënt liever niet op de kamer? Dan kan hij of zij terecht in Brasserie Kannen en Kruiken op de begane grond. Patiënten krijgen een tegoedbon mee, die zij daar kunnen besteden.

Dubbele winst

Het Reinier de Graaf ziekenhuis biedt deze service omdat goed eten bijdraagt aan een voorspoedig herstel. En er gaan minder resten de prullenbak in. “Gezond en duurzaam, dat is dus dubbel winst,” zegt Dijkstra. Hij noemt de introductie van de maaltijden ‘een groot succes’. Sinds de opening van het ziekenhuis hebben al ruim 3000 patiënten van een Vermeer genoten. Gemiddeld 1 op de 6 patiënten kiest uit het menu voor een Vermeermaaltijd.