Reinier de Graaf maakt film over eigen productie van mondmaskers

Er is nog steeds een wereldwijde schaarste aan materialen die bescherming bieden tegen besmetting met het coronavirus. Daarom produceert Reinier de Graaf ziekenhuis sinds eind maart 1500 tot 2000 mondmaskers per dag voor de eigen zorgprofessionals. Hierdoor zijn er geen zorgen meer over de vraag of de eigen voorraad wel voldoende is. In de film 'The Making of Mondmaskers' blikken een aantal van onze medewerkers met trots terug op dit bijzondere proces.

Schaarste

Door de coronaperiode ontstond er wereldwijd een schaarste aan beschermende mondmaskers. Fiona Mayer, manager logistiek bij Reinier de Graaf: “Beschermende artikelen voor onze zorgmedewerkers waren bijna nergens meer te krijgen. Alle buitenlandse fabrieken die deze materialen leverden, gingen op slot. Onze inkooporganisatie kon ons ook niet meer voorzien van materialen. We zijn zelf leveranciers gaan bellen en hebben veel donaties van mondmaskers uit de regio ontvangen.”

Eigen productie

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen werd in het Reinier de Graaf ziekenhuis nam toe, terwijl de voorraad aan beschermende materialen steeds kleiner werd. Op het moment dat er nog maar voor drie dagen mondmaskers op voorraad waren, besloot het ziekenhuis een eigen productielijn te starten. Monique van Olphen, projectcoördinator en manager Lean: “Het leek een onmogelijke opdracht om in zo’n korte tijd een veilig mondmasker te produceren. Toch is het gelukt. Medewerkers werden vrijgespeeld voor deze opdracht. Met een enthousiast team zijn we aan de slag gegaan. Volgens het ‘lean’-principe werkten we aan de productie. Dat betekent onder meer iets opleveren en dat steeds verder verbeteren en doorontwikkelen. Samen met regionale partners en vrijwilligers zijn we erin geslaagd om een mondmasker te produceren dat voldoet aan alle veiligheidseisen.”

Carina Hilders, directievoorzitter van Reinier de Graaf: ”De veiligheid van onze zorgprofessionals staat voorop. Zij moeten altijd veilig kunnen werken, zodat zij de beste zorg aan patiënten kunnen leveren. Onze eigen productielijn voor mondmaskers draagt daar aan bij. Samen naar oplossingen zoeken en over grenzen heen kijken, dat past bij Reinier. Ik ben heel trots op iedereen die zich hier voor heeft ingezet.”

Bekijk de totstandkoming van het hele proces in onderstaande film.