Reinier de Graaf in kopgroep Elseviers ‘De beste ziekenhuizen’

Welke ziekenhuizen bieden veilige en up-to-date medisch zorg, welke zijn het meest patiëntgericht? In de nieuwste editie van Elseviers ‘De beste ziekenhuizen’ haalt Reinier de Graaf de hoogste score. Daarmee mag ons ziekenhuis zich rekenen tot de landelijke kopgroep van 17 ziekenhuizen. In de Haagse regio zijn we zelfs de allerbeste, oordeelt het weekblad. Alleen het Lange Land behaalt eenzelfde eindscore. Bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel is trots: “Dit is een prachtige prestatie van al onze medewerkers en bovendien goed nieuws voor onze patiënten, want daar doen we het allemaal voor. We blijven hard werken om de beste zorg te leveren door als één team in te staan voor kwaliteit, veiligheid en gastvrijheid. ”

In totaal zijn 91 ziekenhuizen beoordeeld aan de hand van 542 indicatoren voor de kwaliteit van de zorg. Deze zijn ingedeeld in twee hoofditems: medische zorg en patiëntgerichtheid. Voor het eerste item haalt ons ziekenhuis 3 van de 4 bolletjes; hoger dan het landelijk gemiddelde. Voor patiëntgerichtheid krijgen we de hoogste score, 4 bolletjes. Elsevier oordeelt dat de dienstverlening aan de patiënt goed is en de wachtlijsten naar verhouding kort. Voor het eindtotaal haalde Reinier de Graaf de maximale score van vier bolletjes.

Het resultaat is geen ranglijst, maar een vergelijking van ziekenhuizen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Er is gebruik gemaakt van openbare gegevens die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen en het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn de volumenormen voor operaties meegeteld, zoals de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialiste die hanteren.

Naast de beoordeling van ziekenhuizen publiceert Elsevier ervaringen van patiënten die zijn behandeld aan spataderen, rughernia, goedaardige en kwaadaardige borsttumoren. De oordelen zijn afkomstigvan uitgebreide enquêtes die verzekeraars laten houden.

Bekijk de lijst met de beste ziekenhuizen 2013
Lees de toelichting op de beste ziekenhuizen 2013